În perioada 1 noiembrie- 1 decembrie 2020, Asociația Mod of Life implementează proiectul de tineret ”VoluntArt”, având ca temă principală voluntariatul în comunitatea din Drobeta Turnu Severin.
Contextul social determina actualitatea problemei abordata de aceasta initiativa- implicarea scazuta a tinerilor in activitati de voluntariat in orasul nostru. Mediul ONG este scazut in comunitate, exista doar cateva asociatii active cu care organizatia noastra deja colaboreaza.
Sistemul educational formal pregateste tinerii pentru accesul pe piata muncii, insa nu dezvolta si competentele de viata necesare in procesul de tranzitie scoala- piata muncii, competente dezvoltate in principal prin mijloace de educatie non-formala.
Consideram ca, prin tehnici si instrumente specifice educatiei non-formale, tinerii isi pot atinge potentialul real, devin mai constienti de capacitatea de a gasi solutii, de a se implica in rezolvarea problemelor comunitare, de a actiona ca un exemplu pentru ceilalti tineri si, nu in ultimul rand, de a se simti rasplatiti pentru eforturile lor altfel decat material sau financiar.
Activitatile proiectului nostru presupun doua activitati mari: un curs de formare- parte teoretica, participantii vor afla ce este voluntariatul (reglementari, legi, concept, drepturi si obligatii, motivatie etc) si o actiune comunitara- partea practica, participantii vor contribui la decorarea Scolii Gimnaziale D. Grecescu prin vopsirea pe pereti si curtea scolii a desenelor si jocurilor pentru copii.
Rezultatele pe care le asteptam sunt direct proportionale cu participarea si implicarea activa a participantilor, dar si cu impactul proiectului: cresterea cantitatii informationale a grupului tinta privind voluntariatul,cresterea stimei de sine, identificarea participantilor cu identitatea de voluntar si promovarea acestuia.
“Oamenii străzii”, este un proiect de ajutorare a persoanelor aflate în nevoie, care nu beneficiază de condiții minime de trai, respectiv lipsa unei locuințe, a unui loc de muncă și a mijloacelor minime de trai. În aces sens, Asociația Mod of Life a lansat o campanie publică de donații adresată societății civile și instituțiilor din Mehedinți având drept scop ajutorarea oamenilor defavorizați.
Proiectul vizează 3 obiective:
În România, există peste 15.000 de persoane fără adăpost. Numarul bătrânilor care ajung în stradă este în creștere de la an la an. Lucrul acesta este îngrijorător. Cei mai mulți dintre bătrâni sunt alungați în stradă de proprii lor copii sau au fost înșelati de diverse persoane care le-au luat casele și proprietatile. Pe cei mai mulți dintre bătrânii străzii îi întâlnim în gări, cerșind pe la colțurile de stradă, răscolind tomberoanele de gunoi sau hoinarind pe străzi. Noaptea dorm pe unde apucă, pe sub poduri, în gări, etc.
Dincolo de toate aceste aspecte, cea mai cruntă durere pentru acești bătrâni ai nimănui este singurătatea. Dorul de familie, de copii, de nepoți, îi macină zi de zi.
În acest context, asociația Mod of Life din Drobeta Turnu Severin a lansat campania ”Oamenii străzii” o campanie de conștientizare a nevoii de ajutor pe care o au persoanele fără adăpost, să oferim un loc călduros pentru aceștia, o masa caldă, și dacă se poate, în măsura posibilităților un loc de muncă unde aceste suflete să își poată câștiga existența.
Asociația noastră a deschis un cont bancar, în care toți cei cu inima largă vor putea face donații care le sunt atât de necesare acestor oameni: RO60BTRLRONCRT0V25520606 deschis la BANCA TRANSILVANIA - DROBETA-TURNU-SEVERIN, cu specificația OAMENII STRĂZII pe numele ASOCIAȚIA „MOD OF LIFE”, strada Antoninii, nr. 2, Drobeta-Turnu-Severin.
Momentan se caută soluții împreună cu administrația locală pentru a rezolva problema socială a celor două persoane fără adăpost menționate mai sus, iar pe termen mediu, cu sprijinul dumneavoastră, al nostru, dorim să achiziționăm câteva containere modulare tip locuință ce vor fi amplasate pe un teren aflat în domeniul UAT Drobeta Turnu Severin, unde oamenii fără adăpost să își poată găsi un cămin temporar.
În perioada decembrie 2019 -august 2020 Asociația Mod of Life derulează proiectul ”Pentru o Dunăre cu apele curate”, un proiect are drept scop creşterea gradului de informare, educarea şi sensibilizarea publicului larg în privinţa problemelor legate de poluarea cu plastic a apelor Dunarii, semnificaţia diversităţii biologice şi importanţa colectarii separate și a reciclării în 14 comunități rurale din județul Mehedinți.
Proiectul ”Pentru o Dunare cu apele curate” face parte din programul Cu apele curate implementat cu sprijinul Lidl România. Programul reprezintă un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile dunărene.
Proiectul va derula acțiuni specifice în următoarele comunități rurale riverane Dunării din județul Mehedinți: Eșelnița, Șimian, Hinova, Ostrovul Corbului, Batoți, Vrancea, Crivina, Țigănași, Ostrovul Mare, Gogoșu, Gruia, Pristol, Gârla Mare, Salcia.
Context:
Conform raportului publicat de PlasticsEurope, în 2016 au fost produse 335 de milioane de tone de plastic la nivel mondial. Cu toate că în ultimii 10 ani rata de reciclare a deșeurilor din plastic a crescut cu aproximativ 80%, din totalul deșeurilor plastice produse, doar 9% au fost reciclate, 12% au fost incinerate şi 79% s-au acumulat în gropi de gunoi sau în mediul natural, inclusiv in ape.
După 100 de ani de la introducerea sa în consum, acest material este preferat de tot mai multă lume și se estimează că producția va exploda în următorul deceniu și datorită creșterilor demografice: se estimează că în 2025 se vor produce 500 de milioane de tone de plastic anual. Nu doar oamenii sunt afectați de poluare - plasticul ucide în jur de 100 de mii de vietăți marine pe an. Deși biodegradabile, aceste gunoaie au o rată de descompunere foarte mare - între 50 și 600 de ani, în funcție de material. Experimentele au arătat că particulele microplastice, provenite din tot felul de plastice care ajung în ape şi sunt în concentraţie mai mare în apele puţin adânci de lângă coaste, afectează dezvoltarea peştilor încă din stadiul larvar. Sunt cu 15% mai puţini, mai puţin apţi să scape de prădători, ceea ce duce la reducerea şanselor de supravieţuire, şi, în plus, sunt semnificativ mai mici.
”Lights ON!” (RORS 248) este un proiect finanțat de Uniunea Europeana prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Interreg-IPA România-Serbia și implementat de Asociația Mod of Life din Drobeta Turnu Severin ca beneficiar principal, în cooperare cu Primăria Drobeta Turnu Severin și Organizația Turistică Kladovo.
Obiectivul principal al proiectului este creșterea turismului în regiunea transfrontalieră pentru a promova dezvoltarea socială, economică și teritorială.
Context:
Drobeta Turnu Severin si Kladovo pot reprezenta un leagăn de turism cu tradiții din belșug. Prin evidențierea atracțiilor turistice deja existente în zonă (Cetatea Medievală din Drobeta Turnu Severin, Podul Împăratului Roman Traian) printr-un show de lumini și sunet, prin videoclipuri promoționale și holograme, sunt depuse eforturi consistente pentru a utiliza acest potențial în cele mai turistice zone din regiune și a crește în mod direct numărul de turiști în zona transfrontalieră. Proiectul „Lights ON!” va transforma siturile istorice în atracții turistice, prin îmbunătățirea experienței vizitatorului, servicii turistice, unelte de marketing, produse noi și creative, ce vor fi create în parteneriat cu antreprenori locali folosind servicii și concepte de design inovative. Se vor realiza activități de branding turistic, vor fi realizate materiale de informare și promovare, vor fi diseminate informații online cât și prin intermediul organizațiilor turistice și a centrelor de informare. De asemenea, proiectul va depune eforturi pentru conectarea atracțiilor locale la un context european mai larg de istorie locală.
Schimbarea produsa de proiectul Lights ON! Constă într-o abordare holistică inovatoare, capabilă să dezvolte oportunitățile turistice în ambele regiuni și să dezvolte oportunități de angajare pentru comunitatea locala, noi locuri de muncă și oportunități de afaceri prin promovarea istoriei și culturii comune ,prin intermediul noilor tehnologii și abordărilor inovatoare.
Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Mehedinti in parteneriat cu Asociatia Mod of Life organizeaza in perioada 29 Iulie- 04 august 2019 ”Tabara nationala CSI Drobeta, editia a II-a”, gazduita in incinta Centrului de Agrement Drobeta.
Prin prezenta propunere de tabara incercam sa promovam meseria de politist de frontiera in randul tinerilor inca de la varste cat mai fragede, sa le cultivam simtul dreptatii si al apartenentei fata de o structura specializata. Proiectul intenţionează să promoveze o cultură a cooperarii, a participării şi a dialogului prin activităţile propuse şi să formeze deprinderi de comportare civilizată şi deprinderi de evitare a victimizării.
Activitățile taberei:
Sub îndrumarea animatorilor de tabara tinerii participanti vor vizita instituţia Politiei de Frontiera Mehedinti, iar poliţiştii de frontieră din cadrul Şcolii de pregatire a agentilor de frontieră implicaţi în această activitate vor prezenta tehnica de specialitate precum şi mijloacele auto din dotarea Poliţiei de Frontieră. Se vor vizita sălile de specialitate (laborator criminalistică, laborator limbi străine, săli tactice specifice pregătirii polițiștilor de frontieră), sălile de curs unde se pregătesc viitorii poliţişti de frontieră precum şi standul cu diplomele, medaliile şi trofeele obţinute pe parcursul timpului de elevii şi cadrele Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră la diferite competiţii.
In perioada 1 Decembrie 2017 -28 Februarie 2019 Asociatia Mod of Life deruleaza proiectul „The Holocaust in the Balkans -Research, Education, Remembrance”, finantat de Comisia Europeana prin intermediul programului Europa pentru Cetateni, Componenta 1 - Memorie istorică europeană.
Obiectivul general al proiectului consta in a rememora Holocaustul, in mod special prin explorarea aspectelor comune la nivel european (avand ca punct de plecare zona Balcanilor) favorizand discutia unor provocari Europene actuale precum si holocaustul ca si eveniment european ce defineste valori precum diversitatea, toleranta si respectul fata de drepturile omului.
Obiectivele specifice ale proiectului:
-sa introduca participantii in aspecte legate de istoria Holocaustului cu focus pe istoria si experienta diferitelor grupuri etnice care au fost conduse la moarte sau a caror viata s-a schimbat radical sub persecutarea nazista in regiunea Balcanilor;
In perioada 01.06-30.11.2017 Asociatia Mod of Life deruleaza cu sprijinul financiar al Guvernului Romaniei prin intermediul Agentiei Nationale pentru Romi proiectul ”Hai la scoala!”.
Proiectul ”Hai la scoala!” se va implementa in vederea prevenirii fenomenului de parasire timpurie pentru 126 de prescolari elevi romi cu risc de parasire timpurie, consilierea a 150 parinti/tutori ai elevilor din GT si reintegrarea in educatie a 126 de persoane cu varsta mai mica de 18 ani.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă facilitarea accesului la educație de calitate pentru 26 de preșcolari și 100 de elevi romi din localitatea Tâmna, în vederea diminuării ratei de abandon școlar timpuriu prin diversificarea serviciilor educaționale oferite de Scoala Generala ”George Enescu” din Tamna.
Obiectivele proiectului corespund prioritatilor si directiilor de actiune din cadrul masurilor integrate in domeniul educatiei, respectiv creșterea participarii școlare a copiilor romi (începând cu învățământul ante preșcolar și până la finalizarea învățământului obligatoriu) și de a preveni/reduce părăsirea timpurie a școlii. Astfel acestea se integreaza si raspund aspectelor mentionate in Strategia privind reducerea părăsirii timpurii a școlii, prin asigurarea accesului mai bun la serviciile de educație și îngrijire a copiilor preșcolari, intensificarea eforturilor pentru a pune în aplicare măsurile pentru a crește rata de școlarizare și pentru a reduce rata de PTS, prin intermediul unei abordări bazate pe parteneriat și a unui mecanism solid de monitorizare implementarea strategiei naţionale privind părăsirea timpurie a şcolii.
Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Mehedinți derulează în parteneriat cu Asociația Mod of Life Tabăra națională de orientare turistică ediția a II-a, cu finanțarea Ministerului Tineretului și Sportului. Activitățile ce se adresează unui număr de 55 de tineri cu vârste între 8-18 ani sunt prevăzute a se derula în perioada 8-14.07.2016.
În contextul în care societatea actuală şi în special Uniunea Europeană se află într-o schimbare din ce în ce mai alertă, iar competenţele tinerilor nu sunt mereu în concordanţă cu cerinţele societăţii în care trăiesc, considerăm că un lucru important pentru tineri îl reprezintă dobândirea abilităţilor necesare de a face faţă schimbărilor survenite în societate, de a lungul timpului. Pentru dobândirea unor astfel de abilităţi tinerii din ziua de astazi trebuie puşi în situaţii concrete de a acţiona, de a lua decizii, de a pune în practică cunoştinţele acumulate de – a lungul vieţii, atât în şcoală cât şi în practica de zi cu zi. Atât activităţile practice, cât şi cele de cooperare, dar mai ales cele de grup sunt căi prin care tinerii sunt provocaţi să acţioneze şi să interacţioneze, să se sprijine şi să înveţe unii de la alţii, să se cunoască, să se accepte şi să se respecte reciproc. Toate aceste abilităţi dobândite cât mai timpuriu îi vor ajuta ulterior, să se adapteze într-o societate în continuă schimbare.
Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Mehedinți derulează în parteneriat cu Asociația Mod of Life Tabăra Națională de istorie –Viața în castrul roman Drobeta ediția a III-a , cu finanțarea Ministerului Tineretului și Sportului. Activitățile ce se adresează unui număr de 55 de tineri cu vârste între 8-18 ani sunt prevăzute a se derula în perioada 1-07.iulie 2016.
Activităţile în aer liber, petrecerea timpului liber în natură nu mai sunt din păcate de actualitate pentru tinerii din ziua de azi, tineri ce preferă un stil de viaţă nu foarte activ, preferă să îşi petreacă timpul liber în faţa computerului sau a TV-ului. În acest fel, se deteriorează din ce în ce mai mult sentimentul de apropiere faţă de valorile tradiţionale românesti, tinerii adoptând din ce în ce mai mult un stil de viaţă împrumutat din serialele ocicidentale mult mediatizate pe posturile TV. Tinerii din ziua de azi încep să uite istoria naţională, locurile şi evenimentele ce ne-au consacrat ca popor, ca entitate vorbitoare de limbă latină, complăcându-se într-un fenomen de pauperizare culturală ce începe să ia amploare din ce în ce mai mult. Drobeta Turnu Severin şi implicit judeţul Mehedinţi este un loc încărcat de istorie ce „musteşte” la tot pasul de clădiri cu încărcătură istorică, monumente şi relicve ale civilizatiilor străvechi, care parcă plâng să le fie descoperită povestea...
Prin prezenta tabără se doreşte apropierea tinerilor de identitatea noastră naţională, de originile noastre ca popor român concomitent cu petrecerea timpului în aer liber şi dezvoltarea unor deprinderi motrice. O altă ţintă a acestei tabere este cunoaşterea vieţii civilizaţiei dace şi romane la graniţele provinciei Dacia, felul în care îşi duceau traiul cotidian, cum se întreceau barbaţii romani în competiţii sportive.
In perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2014, Asociatia “Mod of Life” implementeaza proiectul « Non-formal education in youth work » un seminar transnational de tineret finantat in cadrul actiunii 5.1 a programului Tineret in Actiune.
Obiectivele proiectului :
“Radio YOUth” este un proiect dezvoltat in cadrul actiunii 1.2 a programului Tineret in Actiune ce vizează crearea unui post radio ce va emite online prin intermediul spatiului virtual oferit de internet. Acest proces, ce constă în principal în activitati de organizare, participare activa şi comunicare le va permite tinerilor să se autodezvolte prin dobândirea de competenţe utile la nivel profesional şi profesional. Este aşteptat deasemenea un impact deosebit la nivelul comunităţilor locale, îndeosebi a tinerilor. Abordarea educaţională folosită se va baza pe metode specifice educaţiei non-formale, în special învăţarea experienţială, învăţarea prin cooperare şi participare activă.
Tinerii ce vor lua parte la activităţile proiectului vor avea vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani. Durata totala a proiectului va fi de 12 luni (Ianuarie -Decembrie 2014). Primele două luni vor fi dedicate activităţilor de pregătire, restul fiind rezervate implementării acţiunilor prevăzute in cadrul proiectului (gen : dezvoltarea paginii web a proiectului, crearea radioului online, dezvoltarea si pregatirea emisiunilor radio, etc), asigurării vizibilităţii, valorizării rezultatelor şi evaluării.
Proiectul ACTEC - ACTive European Citizenship –through cooperation and information, (finantat prin acțiunea 1.2.2 a programului Europa pentru cetățeni) a fost imaginat in vederea dezvoltarii conceptului de cetatenie europeana activa.
Programele europene de finantare, cum ar fi Europa pentru Cetateni au anumite caracteristici ce merita luate în considerare. Criteriile de eligibilitate, prioritățile programului, metodele și strategiile de învățare, metodele de evaluare sunt informatii ce trebuiesc aprofundate in detaliu de catre organizatiile ce doresc sa aplice pentru a beneficia de un grant European. ACTEC va interveni in aceasta faza in vederea diseminarii acestor informatii „tehnice” incercand sa demonstreze faptul ca orice entitate interesata poate sa aplice si sa implementeze astfel de proiecte europene.
Deși exista numeroase oportunități europene destinate sa promoveze spiritului de inițiativă al cetatenilor sau al organizatiilor, cele mai multe dintre ele le sunt inaccesibile din cauza lipsei de informatie pertinenta sau instrumentelor necesare implementarii unor astfel de proiecte care sa promoveze cetatenia activa. Scopul nostru este sa cream o cale de acces care sa le permita tuturor tipurilor de organizații sa ia parte la dezvoltarea cetățeniei active prin dezvoltarea de proiecte la nivel european. În acest sens, proiectul ACTEC va disemina cunoștințe și instrumente de cooperare transnațională europeană, cu focalizare pe programul Europa pentru cetățeni. Una dintre prioritățile proiectului este sa permita entităților locale ce nu dispun de experiență în acest domeniu sa dobandeasca cunoștințe, informatii și instrumente cu privire la programul Europa pentru Cetateni .
Peste 70 la suta din populatia adulta roma din comunitatile vizate de proiect sufera de boli cronice. Acestea sunt rezultatele unei statistici realizate de catre medicii si asistentele medicale din cadrul cabinetelor medicale din localitatile Orsova, Eselnita, Simian, Gruia, si Burila Mare. De la aceasta statistica a pornit si initiativa derularii proiectului intitulat "Vreau sa ma bucur de sanatate!”.
Obiectivul principal al acestui proiect este acela de a facilita accesul romilor din localitatile Orsova, Eselnita, Simian, Gruia, si Burila Mare la serviciile medicale gratuite, in speta efectuarea de analize medicale gratuite, in vederea depistarii, tratarii la timp si combaterii bolilor si infectiilor. In acest sens, prin intermediul medicilor si a unui numar de 5 mediatori medicali, se vor desfasura actiuni de informare si educatie medicala pe teren, privind igiena si bolile cauzate de lipsa acesteia pentru 300 de persoane rrome si se va asigura accesul acestora la serviciile medicale. Totodata cetatenii romi care nu se afla in evidenta niciunuia dintre medicii de familie vor fi inscrisi in bazele de date ale acestora pentru a putea beneficia de serviciile medicale. In acelasi timp, o unitate medicala mobile se va deplasa in cele 5 comunitati locale implicate in proiect spre a recolta probe biologice in vederea efectuarii de analize medicale complete pentru un numar de 250 de persoane.
Astfel, asociatia noastra, doreste ca prin acest proiect, destinat imbunatatirii situatiei romilor, sa realizeze o baza de date reala cu romii din judet, care beneficiaza de serviciile de sanatate iar acestia sa fie mai bine informati in ceea ce priveste normele igienico-sanitare si sa acorde o mai mare atentie starii lor de sanatate. Proiectul va fi derulat pana pe 30 septembrie 2013 in colaborare cu Directia pentru Sanatate Publica Mehedinti, Consiliul Judetean Mehedinti si Asociatie Mod of Life.
Proiectul «Ecologizarea un alt mod of life» isi propune sa constientizeze tinerii de rolul pe care il au si il vor avea in viitor in cadrul comunitatii si, implicit la cladirea Europei actuale si viitoare, sa contribuie la dezvoltarea lor personala prin activitati de voluntariat desfasurate in domeniul protectiei mediului inconjurator, cu un numar cat mai mare de tineri din oraşul Drobeta Turnu Severin, judetul Mehedinti.
Intr-o societate in care tinerii isi petrec din ce in ce mai mult timp in fata calculatorului sau la televizor, este nevoie de activitati care sa-i atraga si sa ii determine sa descopere viata din jurul lor. Astfel se descopera pe sine si accepta relatiile cu ceilalti. Activitatea educativa creaza conditiile cele mai favorabile pentru dezvoltarea tanarului sub toate aspectele.
In timpul activitatilor din cadrul proiectului, tinerii isi inving mai usor sfiala si timiditatea, li se dezvolta inventivitatea, stapanirea de sine, gandirea, atentia, spiritul de observatie, se imbogateste limbajul, se dezvolta personalitatea, se educa vointa.
Participantii la proiect vor constientiza importanta colectarii selective a deseurilor si a protejarii mediului inconjurator in dezvoltarea afectiva si intelectuala a fiecaruia dintre ei, precum si in formarea de trasaturi pozitive de caracter ca indrazneala, cinstea, spiritul colectiv.
Proiectul « Ecologizarea un alt mod of life » le da tinerilor posibilitatea sa se implice in mod direct in desfasurarea activitatilor, ceea ce va contribui la dezvoltarea pe plan personal a membrilor, si implicit a asociatiei, fapt ce duce la cresterea increderii in fortele proprii, la dobandirea unor experiente de comunicare cu partenerii, dezvoltarea abilitatilor de lucru in echipa.
"Voluntariatul- un alt Mod of Life" este un proiect derulat de asociatia noastra in perioada 1 februarie-31 august 2011 cu finantarea actiunii 1.2 a programului Tineret in Actiune. Acest proiect este de dorit să devină un model comunitar, usor de multiplicat , în cazul în care adolescenţii sunt de acord sa isi dezvolte nevoile personale, aptitudinile sociale şi de voluntariat. 16 tineri din Drobeta Turnu Severin vor fi instruiţi timp de 7 luni, pentru a fi în măsură să organizeze evenimente informale care vor fi prezentate beneficiarilor indirecti ai proiectului: Vor avea loc: activităţi de informare ,activităţile de promovare, traininguri de iniţiere, ateliere de lucru, activităţile de planificare, evaluare şi diseminare. Participanţii vor fi implicaţi în luarea deciziilor, in proiectarea, organizarea, monitorizarea dar şi in sesiuni periodice de evaluare.
Vizibilitatea proiectului şi a Programului Tineret in Actiune se va face mult mai uşor tinand cont de natura locaţiilor şi de flexibilitatea activităţilor. În timpul dezvoltării proiectului, va fi asigurată: siguranţa tinerilor, asistenţă medicală, măsuri speciale de asigurare pentru activităţi în aer liber. De asemenea, luând în considerare măsuri suplimentare pentru diseminarea rezultatelor pentru ca modelul Voluntariatul- un alt Mod of Life să fie dublat si de alte ONG-uri se vor creea : site-ul web al proiectului, dezbateri şi conferinţe cu partenerii mass-media şi cu autorităţile responsabile cu activităţile de tineret, produsele mass-media: DVD-uri,un film documentar cu caracter necomercial legat de activitatile proiectului, o expozitie foto care sa cuprinda fotografii realizate pe toata durata proiectului.
Toate materialele postate pe acest site apartin autorilor lor si sunt protejate de drepturile de autor si toate drepturile ce le revin in calitate de autor conform legislatiei romane si internationale aflate in vigoare.