rsz dsc 0061În data de 11.02.2020, in sala de festivități a Colegiului Tehnic Decebal din Drobeta-Turnu Severin a avut loc conferința de lansare a proiectului ”Pentru o Dunăre cu apele curate” implementat de Asociația Mod of Life din Drobeta Turnu Severin.

La eveniment au luat parte reprezentanții partenerilor de proiect, mass-media locală, reprezentanți ai ONG-urilor locale precum și aproximativ 100 de tineri elevi ce studiază profilul protecția mediului.

În deschiderea evenimentului au luat cuvântul primarul Municipiului Drobeta Turnu Severin dl. Marius Screciu, dna. Cosmina Neamțu director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Mehedinți, dl. Vasile Busuioc directorul Colegiului Tehnic Decebal.

Președintele Asociației Mod of Life, dl. Galbenu Răzvan a prezentat pe scurt proiectul și ce își propune să facă, scopul, obiectivele si activitățile ce se vor derula în perioada imediat următoare.

Proiectul ”Pentru o Dunare cu apele curate” face parte din programul Cu apele curate implementat cu sprijinul Lidl România. Programul reprezintă un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile dunărene.

seminar roÎn perioada 21-24 noiembrie 2019 la Drobeta Turnu Severin a avut loc activitatea A.T1.2- Seminar tematic - sinergii / conflicte în management și turism în cadrul proiectului „Lights ON!”.

Evenimentul a reunit 50 de participanți din România și Serbia în decurs de trei zile de activități pentru a identifica relațiile dintre diferite sectoare / părți interesate.

În cadrul întâlnirii, organizatorii au oferit spațiu pentru discuții despre sinergii / conflicte în utilizarea zonelor turistice, inclusiv percepția locurilor istorice și culturale ca un atractiv sau o barieră pentru turism: percepția în sectoarele implicate (turism, conservarea naturii, hoteluri etc).

Scopul seminarului a fost identificarea relațiilor dintre diferite sectoare / părți interesate, în timp ce principalul rezultat așteptat a fost o listă de zone identificate cu descrieri ale problemelor care împiedică dezvoltarea turismului în România și Serbia.

În perioada 21-24 noiembrie 2019, Asociația Mod of Life din Drobeta Turnu Severin, în calitate de partener lider al proiectului ”Lights ON!” (RORS 248) organizează, în sala de conferințe a Hotelului Continental din Drobeta Turnu Severin, seminarul „Sinergii și conflicte în managementul turismului”.

Evenimentul se adresează unui număr de 50 de participanți din Romania și Serbia și își propune să abordeze teme legate de managementul activităților turistice în zona transfrontalieră a județelor Mehedinți și Bor.

Proiectul ”Lights ON!” (RORS 248) este finanțat de Uniunea Europeană, prin programul “Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră Romania Serbia”, are o valoare de 424.903,22 Euro și este implementat de Asociația “Mod of Life”, în parteneriat cu Primăria Municipului Drobeta Turnu Severin și Organizația Turistică a Municipiului Kladovo.

Invităm pe această cale toți factorii interesați (autorități publice, agenții turistice, tour operatori, proprietari de hotel/pensiuni/restaurante, ONG-uri cu atribuții în domeniul turismului, cetățeni) să participe la activitățile seminarului. Intrarea este libera, organizatorii acoperă materialele informative, pauzele de cafea și masa participanților pe parcursul celor 3 zile de activități.

Descarcă agenda activităților;

Descarcă invitația;

team meetingÎn data de 12 noiembrie 2019, la sediul Asociației Mod of Life din Drobeta Turnu Severin a fost organizată o întâlnire a membrilor echipei de implementare transnațională, respectiv Asociația Mod of Life și Asociația Turistică a Municipiului Kladovo.

Pe parcursul întrunirii au fost discutate aspecte legate de sistemul electronic de management a proiectului -eMS, și raportarea intermediară pentru primele 3 luni de activități în cadrul proiectului.

Deasemenea, s-au discutat aspecte organizatorice legate de implementarea seminarului transnațional „Sinergii și conflicte în managementul turismului” ce urmează a fi organizat în Drobeta Turnu Severin în perioada 21-24 noiembrie 2019, eveniment ce se adresează unui număr de 50 de participanți din Romania și Serbia și își propune să abordeze teme legate de managementul activităților turistice în zona transfrontalieră a județelor Mehedinți și Bor. Am stabilit profilul participanților, modalitatea selecție și de înscriere a acestora, am discutat despre elementele programului de activități, metodele de folosit și sesiunile ce urmează a fi livrate.

turismPentru a evalua poziția pe piață și potențialul turistic al zonei transfrontaliere cuprinse în județele Mehedinți și Borski, în cadrul proiectului ”Lights ON!” se efectuează un sondaj de opinie pentru a evalua starea inițială și potențialul zonei înainte de lansarea produselor turistice ce se vor realiza în cadrul proiectului. Sondajul ar trebui să furnizeze informații actualizate privind circulația internă a turiștilor și zonele din care provin, precum și interesul turiștilor străini în regiune, profilul acestora ca si consumatori de produse turistice, etc,.

Scopul cercetării este sa reliefeze caracteristicile, preferințele și așteptările turiștilor în regiunea transfrontalieră acoperită de ambele județe (Mehedinți și Borski) în vederea dezvoltării de produse turistice noi.

Obiective specifice:

-să cuantifice datele demografice, economice, sociale și geografice ale turiștilor cazați în regiunea transfrontalieră acoperită de ambele județe (Mehedinți și Borski) pe perioada realizării sondajului;

-să determine opinia turiștilor referitoare la locul de cazare, serviciile și facilitățile din zonă, modul de organizare a călătoriei, sursele de informare existente, etc;

-să identifice tipare legate de modul de călătorie, percepțiile referitoare la valoarea financiară, preferințe legate de concedii și interesele turiștilor cazați în regiunea transfrontalieră acoperită de ambele județe (Mehedinți și Borski).

Obiectivele cercetării sunt operaționalizate într-un chestionar aplicat online ce  conține un set de 37 de întrebări de opinie și întrebări socio-demografice.

Sondajul, derulat în cadrul activității A.T1.1 are termen de finalizare Ianuarie 2020, si este coordonat și implementat de o companie specializată în realizarea de sondaje de opinie și cercetări de piață.

Accesează aici chestionarul.

newsletterDupă 3 luni de la începutul proiectului, prima ediție a newsletterului ”Lights ON!” a fost lansată. Acesta conține primii pași realizați în cadrul proiectului, activități de care suntem foarte mândri și abia așteptăm să le împărtășim cu voi. În această primă ediție a newsletterului puteți citi despre întâlnirile și activitățile noastre, precum și despre realizările de până acum, cum ar fi constituirea Joint Steering Commitee și finalizarea primelor livrabile din cadrul proiectului.

Deasemenea, veți descoperi și primele apariții publice ale echipei de implementare precum și colaborările de până acum.


Puteți arunca o privire la toate aceste noutăți legate de activitățile și progresul proiectului în primul trimestru accesând următorul link: Newsletter.

Și nu uitați să vă abonați la următoarele ediții!

foto conf kladovoÎn data de 31 octombrie 2019, în vila “Rose” din Kladovo a fost organizată conferința de presă dedicată lansării oficiale a proiectului “Lights ON!” pentru partenerul Sârb.
Pe lângă partenerii proiectului, la întâlnire au participat directori și angajați ai numeroase companii publice și private, prieteni și jurnaliști.
Directorul Organizației Turistice a Municipiului Kladovo, David Djurdjevic, a vorbit despre obiectivele și bugetul proiectului, Președintele Asociației Mod of Life a vorbit despre detaliile proiectului iar Primarul municipalității Kladovo, Sasa Nikolic , a manifestat deschidere și susținere față de proiect și cooperarea cu România.
După întrebările adresate de participanți și aplauzele care au confirmat satisfacția, directorul Organizației Turistice a Municipiului Kladovo a invitat pe toți particpanții să continue socializarea și discuțiile pe tema abordată.

 În cadrul proiectului Lights ON (RORS 248), a fost organizată o întâlnire de pregătire pentru viitoarele activități cu participarea partenerilor de proiect (primaria Municiupului Drobeta Turnu Severin și Organizația Turistică a Municipiului Kladovo) între 14-16 august 2019. Cu participarea a doi reprezentanți ai fiecărei organizații partenere, principalele obiective și structura activităților au fost discutate în detaliu.

Webp.net resizeimageMiercuri, 14 august 2019, a avut loc conferința de deschidere a proiectului „Lights ON!” (cod proiect RORS 248) la Hotelul Continental din Drobeta Turnu Severin-România, în prezența a 25 de participanți și reprezentanți ai mass-media.

La conferință au participat toți partenerii proiectului: Asociația Mod of Life (Partener Lider), Drobeta Turnu Severin (Partener 2) și Organizația Turistică a Municipiului Kladovo (Partener 3), ai căror reprezentanți s-au adresat invitaților și  reprezentantilor mass-media prezenti. Mai mult, primarul orașului Drobeta Turnu Severin, care a fost prezent la eveniment, și-a exprimat sprijinul pentru proiectul „Lights ON!” , subliniind importanța relațiilor transfrontaliere dintre România și Serbia.
Participanții au avut ocazia să se familiarizeze mai mult cu obiectivele și activitățile planificate ale proiectului. Proiectul a apărut din necesitatea dezvoltării turismului pe zona transfrontalieră între două municipalități: Drobeta Turnu Severin și Kladovo. Cultura română și sârba au fost într-o interacțiune constantă încă din perioada preistorică. Există situri cheie istorice de  ambele părți ale Dunării, situri de referinta in istoria regiunii si nu numai. În prezent, multe dintre aceste site-uri sunt nedezvoltate și necunoscute ca obiective turistice.

Interreg IPA logo vers. 2 RO w

 

 

 

 

LANSARE PROIECT „LIGHTS ON!”

Drobeta Turnu Severin

                                                                                                                                                       12.08.2019

Sunteti invitați la lansarea proiectului ‘Lights ON!’, miercuri 14.08.2019, ora 10.00, la sala de conferinte a Hotelului Continental, Drobeta Turnu Severin. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, prin programul “Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră Romania Serbia”, are o valoare de 424.903,22 Euro și este implementat de Asociația “Mod of Life”, în parteneriat cu Primăria Municipului Drobeta Turnu Severin și Organizația Turistică Kladovo.

imag CSI

Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Mehedinti in parteneriat cu Asociatia Mod of Life organizeaza in perioada 29 Iulie- 04 august 2019 ”Tabara nationala CSI Drobeta, editia a II-a”, gazduita in incinta Centrului de Agrement Drobeta.

Prin prezenta propunere de tabara incercam sa promovam meseria de politist de frontiera in randul tinerilor inca de la varste cat mai fragede, sa le cultivam simtul dreptatii si al apartenentei fata de o structura specializata. Proiectul intenţionează să promoveze o cultură a cooperarii, a participării şi a dialogului prin activităţile propuse şi să formeze deprinderi de comportare civilizată şi deprinderi de evitare a victimizării.

Activitățile taberei:

Sub îndrumarea animatorilor de tabara tinerii participanti vor vizita instituţia Politiei de Frontiera Mehedinti, iar poliţiştii de frontieră din cadrul Şcolii de pregatire a agentilor de frontieră implicaţi în această activitate vor prezenta tehnica de specialitate precum şi mijloacele auto din dotarea Poliţiei de Frontieră. Se vor vizita sălile de specialitate (laborator criminalistică, laborator limbi străine, săli tactice specifice pregătirii polițiștilor de frontieră), sălile de curs unde se pregătesc viitorii poliţişti de frontieră precum şi standul cu diplomele, medaliile şi trofeele obţinute pe parcursul timpului de elevii şi cadrele Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră la diferite competiţii.

1Between 14-21 July 2019 in Karlovo, Bulgaria took place "Never Again!” Youth Exchange, a project co-financed by European Commission through Erasmus+ programme that gathered 30 young people and their leaders from Poland, Romania, Serbia, Greece, North Macedonia and Bulgaria.

The main goal of thе project was to enhance the knowledge of the 30 participants on the topic of the Holocaust, foster tolerance, intercultural and interreligious dialogue, prevention of human rights violations and all forms of antihumane, xenophobic and extreme-radical actions.

During Day 1 of the project "Never Again" the participants got to know each other, shared their expectations, fears and contributions, had some team-building activities, learned about the "Holocaust in the Balkans" project, interesting facts about Bulgaria and enjoyed the magic of the traditional Bulgarian dances thanks to the performance of the members of the "Rose Valley "Ensamble...all that done in front of the big portrait of the Bulgarian National Hero -Vasil Levski who was the first to speak about equality, freedom and brotherhood among all nations and Europeans.

During Day 2 we learned a lot about:

- the Holocaust in the partnering countries;

In data de 27 ianuarie este sărbătorită Ziua internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului la nivel global. La nivelul proiectului, consortiul de organizatii au organizat o serie de evenimente pentru a sărbători această zi.

Mod of Life din România a organizat o întâlnire pentru a sărbători Ziua internațională a Holocaustului in amfiteatrul Colegiului Tehnic Decebal. În timpul întâlnirii au fost prezentate rezultatele proiectului, o prezentare a evenimentelor legate de Holocaust în Europa în timpul celui de-al doilea război mondial, iar o echipă de studenți a prezentat rezultatele unei cercetări despre situația evreilor din România, despre Holocaustul românesc și despre evreii din Drobeta. La eveniment au luat parte aproximativ 120 de tineri cu varste cuprinse intre 15-19 ani.

Delta Youth din Grecia a organizat un eveniment în amfiteatrul Diavata, Salonic. Scopul principal al acestui eveniment a fost de a prezenta rezultatele participării organizației in proiect.

grecia2Întâlnirea numărul 6 „Jewish Holocaust in Grece“ din cadrul proiectului ”Holocaust in Balkans – Research, Education, Remembrance" a avut loc în perioada 19-21 octombrie 2018 in Thessaloniki -Grecia,

Evenimentul a avut ca scop să permită participanților să înțeleagă mai profund istoria și cultura comunității evreiești din regiune înainte de Holocaust, diversitatea culturală a Europei, precum și amploarea tragediei Holocaustului. Agenda întâlnirii a inclus: o vizită la muzeul evreiesc din Salonic, o prezentare despre Holocaustul din Grecia, vizite la Sinagoga Monasterioților și Freedom Plaza - Monumentul Evreiesc al Holocaustului.

Proiectul se derulează in perioada decembrie 2017 –februarie 2019 in parteneriat cu urmatoarele organizatii: "Youth and Civil Initiatives in the Rose Valley" din Bulgaria, Youth Initiative "I want! I can!" din Serbia, N.G.O. DELTA YOUTH din Grecia, Organization for Social Innovation "ARNO" din Macedonia si Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek din Croatia. Asociatia Mod of Life din Romania este lider de parteneriat.

Proiectul „The Holocaust in the Balkans -Research, Education, Remembrance”, este co-finantat de Comisia Europeana prin intermediul programului Europa pentru Cetateni, Componenta 1 - Memorie istorică europeană.

acasa 2Erasmus+ KA2 Cooperation for innovation and the exchange of good practices

Strategic Partnerships for youth project proposal

Foreground

Youth unemployment has become one of the most pressing labor market issues in Europe since the economic crisis. Entering the labor market poses major challenges for young people in many European countries, which manifests itself in a high youth unemployment rate. An even higher unemployment rate is faced by migrants and minority group members, who have to battle social exclusion. Many European and national initiatives or programs aim to tackle the problem, however, they focus only on isolated aspects and with limited success.

A key way out of unemployment for many young people is entrepreneurship. 40% of European youth have indicated an interest in self-employment, as it provides them with independence & self-determination. They are highly interested in IT-focused as well as social businesses, which are observable trends in many European countries. Studies show that many young people lack skills, networks & received inadequate entrepreneurship education. Nurturing entrepreneurial attitudes and skills is in the focus of the project.

acasa 2Envisaged in the beginning as a space for cooperation and peace, the European Union is facing today a paradox. With raising rates of Euroscepticism and the emergence of extremist political parties, the EU is losing more and more of its popularity. Even though the benefits for the citizens of the Member States are continuing to increase, they are not fully acknowledged. This phenomenon affects especially the young generation, which takes peace and stability for granted. As the young people never faced a war, the commitment to unity is not that strong. 

This is why a project like "YOUth of EUROPE" was needed. The young generation is now in the position of searching arguments about what to believe when it comes to EU. As the financial crisis had terrible effects over the employment rate and social stability, young people can be very easily misled by populist politicians who have an anti-EU agenda. 

Through this project we aimed to encourage reflection and critical thinking on the past, present and future of Europe and of the European Union among young people from EU Member States.

rsz bg holocaustÎntâlnirea numărul 5 „Jewish Holocaust in Bulgaria“ din cadrul proiectului ”Holocaust in Balkans – Research, Education, Remembrance" a avut loc în perioada 1-3 septembrie 2019 la Plovdiv, în incinta Centrului Cultural Evreiesc. Reprezentantii partenerilor proiectului au aflat despre povestea diferită a Holocaustului din Bulgaria - o poveste cu un sfârșit fericit pentru 48000 de evrei bulgari care au rămas în viață în acea perioadă îngrozitoare când 6 milioane de evrei și-au găsit moartea în timpul Holocaustului în Europa. Partenerul bulgar, ONG-ul " Youth and Civil Initiatives in the Rose Valley ", în colaborare cu Asociația Shalom a evreilor din Plovdiv, a pregătit prezentări și filme pe această temă. Președintele asociației evreiești din Plovdiv dl. Svetozar Kalev a prezentat istoria evreilor bulgari și cărtile pe care asociația le-a publicat despre toți oamenii care au contribuit la mântuirea evreilor bulgari. Participanții au aflat, de asemenea, că într-o perioadă de război și de presiunile mari ale Germaniei naziste, biserica bulgară, membrii unor grupuri diferite - scriitori, comercianți, medici, parlamentari și oameni obișnuiți - au protestat împotriva deportării evreilor bulgari și a acestei cetățenii active a condus la sfârșitul fericit. Totuși, cea mai prețioasă a fost prezența a trei supraviețuitori ai Holocaustului - trei evrei proeminenți din Plovdiv care le-au spus participanților despre încercările lor în perioada în care "Legea pentru protecția națiunii" a fost adoptată în 1941. Reuniunea sa încheiat cu o prezentare despre invențiile făcute de poporul evreu, ”o provocare pentru mintea noastra” cu privire la ce mare potențial uman a fost pierdut odată cu exterminarea a 6 milioane de oameni în timpul Holocaustului.

De asemenea, participanții au vizitat Sinagoga din Plovdiv - a doua sinagogă funcțională din Bulgaria și monumentul dedicat tuturor celor care au contribuit la salvarea evreilor bulgari.

Grupul internațional sa reunit în jurul site-ului "Together" a capitalei europene a culturii 2019, pentru a declara simbolic că ÎMPREUNĂ este datoria noastră să transmitem povestea Holocaustului, astfel incat niciodata sa nu fie uitata si sa nu se mai repete niciodata.

Proiectul se derulează in perioada decembrie 2017 –februarie 2019 in parteneriat cu urmatoarele organizatii: "Youth and Civil Initiatives in the Rose Valley" din Bulgaria, Youth Initiative "I want! I can!" din Serbia, N.G.O. DELTA YOUTH din Grecia, Organization for Social Innovation "ARNO" din Macedonia si Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek din Croatia. Asociatia Mod of Life din Romania este lider de parteneriat.

Proiectul „The Holocaust in the Balkans -Research, Education, Remembrance”, este co-finantat de Comisia Europeana prin intermediul programului Europa pentru Cetateni, Componenta 1 - Memorie istorică europeană.

rsz img 20180728 130424Între 27-30 iulie 2018 în Belgrade-Serbia a avut loc ce-a a 4-a întalnire a proiectului ”Holocaust in Balkans – Research, Education, Remembrance", și anume intalnirea „Jewish Holocaust in Serbia“. Prima activitate din cadrul întâlnirii a fost un atelier de lucru în grupuri de 4 persoane din diferite ţări în care Holocaustul a avut loc. Ca parte a activităţii, Guest-speaker-ul, un membru al comunităţii evreieşti, a prezentat participantilor imagini şi poveşti ale supravietuitorilor si urmasilor victimelor Holocaustului. Pe baza acestora participanţii au rezolvat cateva fise de lucru pentru a înţelege sentimentele şi atmosfera din timpul evenimentelor istorice trecute. Unul dintre principalele obiective ale workshop-ului a fost de a face oamenii să înţeleagă că Holocaustul a fost nu numai despre uciderea evreilor. A fost un proces complex întreg a lua drepturile oamenilor, a-I priva de educaţie, familii, valori morale şi, în cele din urmă, uciderea supravietuitorilor.

Proiectul se derulează in perioada decembrie 2017 –februarie 2019 in parteneriat cu urmatoarele organizatii: "Youth and Civil Initiatives in the Rose Valley" din Bulgaria, Youth Initiative "I want! I can!" din Serbia, N.G.O. DELTA YOUTH din Grecia, Organization for Social Innovation "ARNO" din Macedonia si Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek din Croatia. Asociatia Mod of Life din Romania este lider de parteneriat.

Proiectul „The Holocaust in the Balkans -Research, Education, Remembrance”, este co-finantat de Comisia Europeana prin intermediul programului Europa pentru Cetateni, Componenta 1 - Memorie istorică europeană.

rsz dsc0086În perioada 29 iunie-2 iulie 2018, in Skopje Macedonia a avut loc o noua intalnire in cadrul proiectului ”Holocaust in Balkans – Research, Education, Remembrance", și anume intalnirea cu numarul 3 „Jewish Holocaust in Macedonia“. Intalnirea a debutat cu un seminar pe tema istoricului holocaustului in Macedonia sustinut de partenerii nostrii locali, si anume Asociatia ARNO. Dupa care a avut loc o vizita la Muzeul Holocaustului Skopie ce aduna povestea tristă a celor 7200 de evrei din Macedonia care şi-au găsit moartea în camerele de gazare de la Treblinka în 1943.

Proiectul se derulează in perioada decembrie 2017 –februarie 2019 in parteneriat cu urmatoarele organizatii: "Youth and Civil Initiatives in the Rose Valley" din Bulgaria, Youth Initiative "I want! I can!" din Serbia, N.G.O. DELTA YOUTH din Grecia, Organization for Social Innovation "ARNO" din Macedonia si Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek din Croatia. Asociatia Mod of Life din Romania este lider de parteneriat.

Proiectul „The Holocaust in the Balkans -Research, Education, Remembrance”, este co-finantat de Comisia Europeana prin intermediul programului Europa pentru Cetateni, Componenta 1 - Memorie istorică europeană.

logoDirectia Judeteana pentru Sport si Tineret Mehedinti organizeaza impreuna cu Asociatia Mod of Life in perioada 09-15 august 2018 ”Tabara de etnografie si dansuri traditionale –editia a II-a”, gazduita in incinta Centrului de Agrement Drobeta, eveniment ce se adreseaza unui numar de 50 de tineri participanti interesati de traditiile si dansurile populare romanesti.

Invatand dansul popular romanesc, copii vor descoperi magia dansului folcloric si a portului national, vor descoperi un mediu plin de muzica si armonie, o lume incarcata de ritualuri, obiceiuri si simboluri traditionale. Apropiindu-i pe cei mici de folclor, vor fi incurajati sa patrunda in acest univers, sa il cunoasca si sa il salveze, ce altfel risca sa fie uitat de-a lungul veacurilor.

Dansul popular este expresia unei natiuni si a poporului sau.   Exprimand cu simplitate traditia populara a oricarei natii, dansul popular sau etnic este modul prin care oamenii si-au manifestat din cele mai vechi timpuri afectiunea si dragostea pentru pamant, patrie si pentru tot ce are de valoare ca popor. Cu origini in spatiul rural, in prezent dansul popular reprezinta un mod de comunicare atat intre persoanele din mediul rural, cat si din cel urban. Fiind cea mai importanta manifestare a spiritului si identitatii unui popor, la activitatile prezentei tabere, tinerii participanti vor descoperi universul folcloric romanesc si vori invata dansuri care se pot exersa la orice eveniment. Fara sa aiba nevoie de cunostinte sau pricepere in arta dansului popular, baietii si fetele vor invata noi stiluri de dans proveniente din folclorul autohton, distrandu-se, alaturi de instructorii-pedagogi si de noii prieteni si parteneri de miscare.

imag CSIDirectia Judeteana pentru Sport si Tineret Mehedinti si Asociatia Mod of Life organizeaza in perioada 22-28 Iulie 2018 ”Tabara nationala CSI Drobeta”, gazduita in incinta Centrului de Agrement Drobeta.

Prin prezenta propunere de tabara incercam sa promovam meseria de politist de frontiera in randul tinerilor inca de la varste cat mai fragede, sa le cultivam simtul dreptatii si al apartenentei fata de o structura specializata. Proiectul intenţionează să promoveze o cultură a cooperarii, a participării şi a dialogului prin activităţile propuse şi să formeze deprinderi de comportare civilizată şi deprinderi de evitare a victimizării.

Activitățile taberei:

Sub îndrumarea animatorilor de tabara tinerii participanti vor vizita instituţia Politiei de Frontiera Mehedinti, iar poliţiştii de frontieră din cadrul Şcolii de pregatire a agentilor de frontieră implicaţi în această activitate vor prezenta tehnica de specialitate precum şi mijloacele auto din dotarea Poliţiei de Frontieră. Se vor vizita sălile de specialitate (laborator criminalistică, laborator limbi străine, săli tactice specifice pregătirii polițiștilor de frontieră), sălile de curs unde se pregătesc viitorii poliţişti de frontieră precum şi standul cu diplomele, medaliile şi trofeele obţinute pe parcursul timpului de elevii şi cadrele Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră la diferite competiţii.

tabaraorientare2Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Mehedinti impreuna cu Asociatia Mod of Life organizeaza in perioada 09-15 Iulie 2018 ”Tabara Națională de orientare turistica –editia a-V-a”, gazduita in incinta Centrului de Agrement Drobeta.

Prin prezenta tabara se doreste apropierea tinerilor de natura concomitent cu stimularea interesului fata de activitatile sportive si miscarea in aer liber. O alta tinta a acestei excursii este castigarea increderii in capacitatile proprii, dobandirea de noi cunostinte si constientizarea necesitatii protejarii naturii.

Activitățile taberei cuprind:

 curs de frânghii;

• escaladă pe panou;

excursie 2 iunieIn data de 2 iunie 2018, 100 de elevi si cadre didactice ai Scolii Gimnaziale din Tamna au efectuat o excursie de o zi in Drobeta Turnu Severin, activitate dedicate sarbatoririi zilei de 1 iunie, Ziua international a copilului.

Printre obiectivele vizitate se regasesc: Muzeul Portile de Fier, Cetatea Medievala a Severinului, Portul, Mausoleul Eroilor din parcul rozelor, Castelul de Apa si Centrul de agrement Crihala.

Actiunea se enumera printre activitatile menite a asigura sustenabilitatea proiectului ”Hai la Scoala”. Multumim pentru sprijinul financiar acordat de catre Consiliul Judetean Mehedinti care a finantat aceasta activitate, precum si reprezentantilor Muzeului Regiunii Portile de Fier pentru implicare, cadrelor didactice si parintilor copiilor din comuna Tamna.

 

croatiaIn perioada 25-28 mai 2018, in localitatea Osijek din Croatia a avut loc ”Holocaustul in Croatia –Eveniment European”, ce-a de-a doua intalnire europeana organizata in cadrul proiectului Holocaust in the Balkans -Research, Education, Remembrance”.

In cadrul intalnirii la care au participat 24 de participanti din Romania, Croatia, Grecia, Serbia, Bulgaria si Macedonia, la sediul Comunitatii Evreilor din Osijek a avut loc o masa rotunda in cadrul careia au fost prezentate elemente istorice legate de holocaustul croatilor, au fost prezentate date statistice, marturii din presa vremii au fost prezentate principalele lagare de exterminare precum si un film documentar, toate legate de holocaustul in Croatia.

Tot in cadrul acestei intalniri, cei 24 de participanti vizitat Memorialul Holocaustului, locul unde a existat Marea Sinagoga precum si monumente ridicate in cinstea evreilor ce si-au pierdut viata pe parcursul cumplitelor evenimente ce au avut loc in perioada Holocaustului.

bucurestiIn perioada 20-22 aprilie 2018, In Bucuresti-Romania s-a desfasurat prima intalnire europeana din cadrul proiectului Holocaust in the Balkans -Research, Education, Remembrance”, si anume ”Holocaustul in Romania”, eveniment care a avut drept scop rememorarea principalelor evenimente istorice petrecute in timpul Holocaustului in Romania.

In data de 21 aprilie, in sala de sedinte a Agentiei Nationale pentru Romi, reprezentanti ai Centrului National pentru cultura romilor au sustinut o masa rotunda in cadrul careia au fost prezentate elemente istorice legate de holocaustul si deportarea romilor, au fost prezentate date statistice, marturii din presa vremeii si un film documentar, toate legate de holocaustul in Romania.

Tot in cadrul acestei intalniri, cei 24 de participant proveniti din 6 tari au vizitat Memorialul Holocaustului din Bucuresti, Marea Sinagoga si Teatrul Evreiesc de stat din Bucuresti.

Holocaust in the Balkans -Research, Education, Remembrance”, este un proiect finantat de Comisia Europeana prin intermediul programului Europa pentru Cetateni, Componenta 1 - Memorie istorică europeană.

actiune paste 1Cea mai mare, mai însemnată, mai sfântă şi mai îmbucurătoare sărbătoare de peste an, după spusele românilor de pretutindeni, e sărbatoarea Paştelor.

În cadrul acestei activitati derulata în perioada 26 martie-5 aprilie 2018, educatoarea şi preşcolarii, învăţătoarele şi elevii de etnie roma din cadrul Scolii cu clasele I-VIII Plopi, şi-au propus să omagieze această sfântă sărbătoare prin activităţi care să îmbine cât mai armonios utilul cu plăcutul, construind noi produse, utilizând toate formele de activitate: jocul, învăţarea, munca şi creaţia.

Deasemenea, au fost prezentate istoricul, simbolurilor creştine, obiceiurile şi tradiţiilor respectate de Paşte, au fost realizate activitati de lecturare a unor legende, poezii, povestiri care să ilustreze semnificaţia sărbătorilor pascale, precum şi tradiţiile şi obiceiurile legate de această sărbătoare.

In data de 5 aprilie, impreuna cu preotul satului, copii au luat parte la slujba, au rostit cantari, iar la final au primit cadouri constand in dulciuri.

Activitatile fac toate parte din programul menit sa asigure sustenabilitatea proiectului ”Hai la scoala!”, derulat de Asociatia Mod of Life in perioada iulie-noiembrie 2017 cu finantarea Guvernului Romaniei prin intermediul ANR. 
Consiliul Judetean Mehedinti, prin protocolul incheiat cu Asociatia noastra asigura finantarea activitatilor menite sa asigure sustenabilitatea post-proiect, actiuni printre care se numara si actvitatile derulate in perioada aceasta.

Multumim Consiliului Judetean Mehedinti care a asigurat resursele financiare necesare derularii acestei actiuni, Inspectoratului Scolar Judetean Mehedinti, reprezentantilor Scolii Gimnaziale ”George Enescu” Tamna, cadrelor didactice si elevilor ce au participat la activitati!

logo e 1Mod of Life association is looking for project partner NGOs for a new project we plan to apply under Erasmus+ - Key Action 2 - Capacity Building in the field of youth call for proposals. 

Right now we are looking for partner NGOs from the following countries: Argentina, Brazil, Thailand and Vietnam in order to develop project proposalInterested organizations should send us attached Partner Identification Form as soon as possible.

Project background

Inequality, discrimination, violation of fundamental rights, these are all hot topics in our current societies. In this world of globalization and exclusion, young people from Europe, Asia and Latin America are facing the same challenges: lack of opportunities no matter which context they come from, institutional violence due to the absence of a real public policy for young people; budget cuts to projects, youth areas or youth councils; absence of guarantee of basic human rights such as health or education; and high percentage of stigmatization sometimes just because the condition of being young. In order to have a more equitable society we need to be able to plan effective answers to the needs of vulnerable groups and to the differences provoked by geographic and socioeconomic inequalities.

Europe for citizens logoMod of Life association is looking for project partner NGOs for a new project we plan to apply under Europe for Citizens programme, Strand1: European Remembrance. Interested organizations should send us attached Partner Identification Form as soon as possible.

Short description of the project:

Today one of the biggest challenges for Europe is the forced migration of people fleeing from conflict zones and looking for a safe and better life. The numbers are rapidly growing thus threatening the stability of local communities and economies. Societies are being polarized and the growth of right wing extremism is creating another threat for European democracies. With this project, Mod of Life proposes a concept for defining and understanding current tendencies of forced migration using lessons from the past and thus remembrance as an inspiration for present and future peace activism.

Mod of Life association is looking for project partner NGOs for a new project we plan to apply under Europe for Citizens programme, Action 2.3: Civil Society Projects. Interested organizations should send us attached Partner Identification Form as soon as possible.

Short description of the project:

In today’s Europe we are reaching alarming levels of urban fragmentation, inequality and structural socio-spatial divisions within our cities, feeding extremism and radicalisation. Most vulnerable people are often bound to concentrate in disadvantaged areas where social exclusion and deprivation usually overlap with multi-ethnicity, which further challenges social cohesion. Increasingly marginalized and stigmatised, these areas and their inhabitants are pushed into a vicious circle of poverty. In this context, and through a bottom-up approach to raise local awareness on the urgent need to establish new connections among inhabitants of marginalized neighbourhoods and those of central areas, this project aims at tackling the growing fear of immigration, which feeds euroscepticist attitudes.

Between December 1th 2016 until December 22th 2017, Mod of Life association implemented the project ”We are all equal” is co-funded by European Comission through Europe for Citizens programme –action 2.3 Civil society projects. 

The project is acting as a catalyser for integration and anti-discrimination intervention. The project was conceived and can substantially be seen as a step forward in a long pattern of changes in the behaviour towards integration and anti-discrimination of stakeholders and actors at different levels. It also provide a solid forum basis for attracting the attention, interest and consideration of policy makers and relevant practitioners on the necessity to foster integration and contrast discrimination.

preparatory meetingIn perioada 12-14 ianuarie 2018, in Drobeta Turnu Severin/Romania s-a desfasurat vizita de pregatire a proiectului „Holocaust in the Balkans -Research, Education, Remembrance”, eveniment la care au luat parte cate doi reprezentanti ai fiecarei asociatii partenere in proiect.

Pe parcursul programului de activitati s-au discutat aspect legate de managementul proiectului, alocarea de resurse financiare si umane, graficul de activitati, programul celor 6 intalniri europene, metodologia legata de cercetarea cu privire la holocaust in cele 6 tari implicate in proiect, designul materialelor promotionale si informative, activitati planificate a se realiza in vederea marcarii Zilei international a Holocaustului.

Holocaust in the Balkans -Research, Education, Remembrance”, este un proiect finantat de Comisia Europeana prin intermediul programului Europa pentru Cetateni, Componenta 1 - Memorie istorică europeană.

Obiectivul general al proiectului consta in a rememora Holocaustul, in mod special prin explorarea aspectelor comune la nivel european (avand ca punct de plecare zona Balcanilor) favorizand  discutia unor  provocari Europene actuale precum si holocaustul ca si eveniment european ce defineste valori precum diversitatea, toleranta si respectul fata de drepturile omului.

eu flag europe for citizens enAstazi 1 decembrie 2017, Asociatia Mod of Life din Drobeta Turnu Severin lanseaza oficial proiectul „The Holocaust in the Balkans -Research, Education, Remembrance”, finantat de Comisia Europeana prin intermediul programului Europa pentru Cetateni, Componenta 1 - Memorie istorică europeană.

Obiectivul general al proiectului consta in a rememora Holocaustul, in mod special prin explorarea aspectelor comune la nivel european (avand ca punct de plecare zona Balcanilor) favorizand  discutia unor  provocari Europene actuale precum si holocaustul ca si eveniment european ce defineste valori precum diversitatea, toleranta si respectul fata de drepturile omului.

Obiectivele specifice ale proiectului:

-sa introduca participantii in aspecte legate de istoria Holocaustului cu focus pe istoria si experienta diferitelor grupuri etnice  care au fost conduse la moarte sau a caror viata s-a schimbat radical sub persecutarea nazista in regiunea Balcanilor;

 DSC0024In perioada 1-15 noiemebrie 2017, echipa de experti Mod of Life a efectuat multiple vizite de informare in cartierele Schela Cladovei si Dudasul Schelei din Drobeta Turnu Severin, cu privire la activitatile proiectului POCU/85/5/1/107190 - „Sprijin pregătitor în vederea elaborării Strategiei de Dezvoltarea Locală și înființarea Grupului de Acțiune Locală în municipiul Drobeta Turnu Severin” .
Cu aceasta ocazie s-au efectuat informari cu privire la constituirea GAL Portile de Fier, oportunitatile pe care acesta le ofera comunitatii locale din aceste cartiere. Totodata s-a creat un dialog constructiv cu membrii comunitatilor din ZUM, acestia fiind invitati sa ia parte la intrunirile publice ce urmeaza a fi desfasurate in luna noimebrie.

Au fost distribuite materiale informative in comunitate: 100 de pliante cu activitatile proiectului distribuite si 50 de postere afisate in locuri vizibile si frecventate de populatie (magazine, scoli, biserica, asociatii de proprietari, etc.).

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 -2020.

Prin intermediul acesti activitati, in perioada 01-30.11.2017 vor fi organizate sesiuni de informare si consiliere parentala a parintilor de etnie roma pentru constientizarea avantajelor educatiei si a bunei functionari a relatiei scoala-familie-elev.

Activitatea reprezinta primul pas necesar in stabilirea unei relatii pe termen lung intre familie si scoala, sesiunile de consiliere urmarind incurajarea si ajutorarea familiilor din comunitate pentru ca acestea sa devina mai puternice si capabile sa aiba grija de copii lor.

Vor fi organizate un numar de 5 sedinte de informare si constientizare a avantajelor educatiei derulate in cadrul scolilor, rezultatele urmarite fiind: 5 informari sustinute de pliante, brosuri, De asemenea, se vor elebora 50 rapoarte de evaluare a mediului familial in care cresc si se dezvolta copiii prin organizarea a 5 sesiuni de consiliere parentala pt. 5 grupe X 10 familii (parinti, rude, reprezentanti legali, tutori-maxim 30 pers./grupa).

Fiecare sesiune va fi structurata pe parcursul a 1 zi, cu urmatoarele tematici: Drepturile copiilor, Construirea unei relatii sanatoase parinte-copil, Scoala si familia, Planul educational pe termen lung-identificare servicii si resurse, Egalitate de sanse si nondiscriminare și altele.

all equall      In data de 22 octombrie 2017, cu ocazia ”Festivalului pastramei si vinului” organizat pe esplanada Crisan, Asociatia Mod of Life a derulat o activitate de informare cu privire la obriectivele programului Europa pentru Cetateni si in mod specific cu privire la activitatile si temele proiectului ”We are all Equal”. Au fost postate afise iar voluntarii asociatiei au distribuit pliante si au discutat cu trecatorii despre proiect si activitatile acestuia.

Proiectul "All equall" are drept scop promovarea toleranței, înțelegerii multiculturale și combaterea discriminării imigranților și a reprezentanților minorităților în Europa, printr-o abordare inovatoare, care combină cercetările cantitative și calitative, întâlniri între diferiți factori de decizie, specialisti în domeniul incluziunii sociale, ONG-uri din Europa, vizite pe teren si schimb de bune practici, un curs de instruire pe teme de anti-discriminare și drepturile omului, precum și o campania europeană de sensibilizare.
Obiectivele proiectului:
1. Să evalueze și catalogheze tipurile de discriminare cu care se confruntă imigranții în Europa în timpul exercitării drepturilor lor civile;

21850470 1596878193712092 1035908163 nInainte de deschiderea noului an scolar, beneficiarii directi ai proiectului ”Hai la scoala!” adica copii de etnie roma ce au participat pe parcursul verii la programele de tip afterschool organizate in Scoala cu clasele I-VIII Plopi au primit rechizite scolare si haine. Actiunea organizata in data de 10.09.2017 face parte din cadrul activitatii I.A4.1-Asigurarea sprijinului material pentru copii și elevi pentru facilitarea ajungerii acestora la activitățile educaționale din cadrul proiectului ”Hai la scoala!”, activitatea ce va conduce in mod direct la cresterea accesului si participarii unui numar de 126 de copii de etnie roma aflati in risc de abandon scolar, din care 26 prescolari, 100 elevi in cl. 0-IV și V-VIII din comunitatea marginalizata la servicii de masa. Fiecare copil va beneficia in regim de catering de o masa de pranz calda, servita la scoala. De asemenea, vor fi acordate pachete sociale: imbracaminte si incaltaminte sezonul clad / rece si rechizitele scolare necesare inceperii noului an scolar.

Proiectul ”Hai la scoala!” se implementeaza in vederea prevenirii fenomenului de parasire timpurie pentru 126 de prescolari elevi romi cu risc de parasire timpurie, consilierea a 150 parinti/tutori ai elevilor din GT si reintegrarea in educatie a 126 de persoane cu varsta mai mica de 18 ani.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă facilitarea accesului la educație de calitate pentru 26 de preșcolari și 100 de elevi romi din localitatea Tâmna, în vederea diminuării ratei de abandon școlar timpuriu prin diversificarea serviciilor educaționale oferite de Scoala Generala ”George Enescu” din Tamna.

DSC 0011In data dei 04.09.2017 a avut loc activitatea I.A3.1 Organizare excursie tematica pentru copii romi beneficiari ai programelor „Inapoi la scoala” si „Gradinita estivala” prin care aproape 150 de copii romi din Comuna Tamna, parintii acestora, experi angajati in proiect si reprezentanti ai partenerilor de proiect au vizita Manastirea Vodita, Manastirea Sf. Ana, Muncipiul Orsova, dupa care a urmat o croaziera cu vaporul pe Dunare pana in Cazanele Mari.

Proiectul ”Hai la scoala!” se implementeaza in vederea prevenirii fenomenului de parasire timpurie pentru 126 de prescolari elevi romi cu risc de parasire timpurie, consilierea a 150 parinti/tutori ai elevilor din GT si reintegrarea in educatie a 126 de persoane cu varsta mai mica de 18 ani.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă facilitarea accesului la educație de calitate pentru 26 de preșcolari și 100 de elevi romi din localitatea Tâmna, în vederea diminuării ratei de abandon școlar timpuriu prin diversificarea serviciilor educaționale oferite de Scoala Generala ”George Enescu” din Tamna.

Obiectivele proiectului corespund prioritatilor si directiilor de actiune din cadrul masurilor integrate in domeniul educatiei, respectiv creșterea participarii școlare a copiilor romi (începând cu învățământul ante preșcolar și până la finalizarea învățământului obligatoriu) și de a preveni/reduce părăsirea timpurie a școlii. Astfel acestea se integreaza si raspund aspectelor mentionate in Strategia privind reducerea părăsirii timpurii a școlii, prin asigurarea accesului mai bun la serviciile de educație și îngrijire a copiilor preșcolari, intensificarea eforturilor pentru a pune în aplicare măsurile pentru a crește rata de școlarizare și pentru a reduce rata de PTS, prin intermediul unei abordări bazate pe parteneriat și a unui mecanism solid de monitorizare implementarea strategiei naţionale privind părăsirea timpurie a şcolii.

header
In data de 23.09.2017, la sediul Asociatiei Mod of Life din Drobeta Turnu Severin a avut loc sedinta expertilor asociatiei noastre implicati in activitatile proiectului ”Sprijin pregătitor în vederea elaborării Strategiei de Dezvoltare Locală și Înființarea Grupului de Acțiune Locală în municipiul Drobeta Turnu Severin, COD SMIS 2014+: 107190
Scopul întâlnirii: stabilirea unui plan de implementare a „Activitatii cadru 3: Animarea partenerilor locali si mobilizarea comunitatii marginalizate vizate de SDL” din cadrul proiectului ce face obiectul contractului POCU/85/5/1/107190, în raport cu activitatile prevăzute, resursele materiale și umane implicate, atribuțiile experților implicați, obiectivele proiectului și rezultatele prevăzute a se obține.
Dintre temele de discuție amintim:

25564832 1989404291326515 76733507 nIn data de 17 iulie 2017, au inceput a se derula activitatile de tip remedial ”Inapoi la scoala!” si ”Gradinita estivala” in cadrul proiectului ”Hai la scoala!” in cadrul Scolii Gimnaziale „George Enescu” din Tamna.

Desfasurarea programului „Inapoi la scoala” are 3 componente si se va adreseaza in principal elevilor cu dificultati la invatatura, aflati in risc de parasire timpurie a scolii, proveniti din comunitati marginalizate (elevi din clasele 0-IV și V-VIII). In cadrul primei componenta ne vom focusa pe servicii de asistenta educationala remediala, urmarind traseul educational conform Planul Individual de Dezvoltare stabilit la intrarea elevilor in proiect elaborat prin intermediul activitatii II.A4.2, astfel incat acestia sa depasesca bariere legate de segregare, sa-si intareasca increderea in sine si in fortele proprii. Impreuna cu profesorii si invatatorii implicati, elevii vor acoperi lacunele de invatare prin ore de pregatire suplimentara. Implementarea acestui program se va realiza in salile de clasa puse la dispozitie de Scoala Gimnaziala „George Enescu” din Tamna si va implica copii romi de pe raza localitatilor Tamna, Izvoralu, Plopi, Pavat. Transportul copiilor din localitatea de domiciliu pana la scoala si inapoi se va realiza cu microbuzele puse la dispozitie cu titlu gratuit de Consiliul local si Primaria Tamna. In fiecare zi beneficiarii programului „Inapoi la scoala” vor beneficia de masa de pranz servita in regim de catering la finalul orelor de curs.

f8Au inceput activitatile de selectare a beneficiarilor programelor ”Gradinita estivala” si ”Inapoi la scoala” din cadrul proiectului ”Hai la scoala!”. Aceasta activitate va fi implementata de catre responsabilul grup tinta care va identifica un numar de 100 de elevi romi din ciclul primar si gimnazial din cadrul scolilor implicate in proiect interesati sa participle la programul „Inapoi la scoala” și ”Grădinita estivală”. Pentru fiecare copil/elev rom implicat in proiect se va realiza un dosar care va contine toate documentele necesare demonstrarii apartenentei la grupul tinta. In acest sens, vor fi avuti in vedere copiii de varsta scolara care fac parte din grupuri cu risc de parasire timpurie, cu accent pe copiii apartinand minoritatii roma si a celor din mediul rural. Responsabilul grup tinta va elabora o metodologie de identificare a grupului tinta si o metodologie de selectie a grupului tinta, documente ce urmeaza sa fie aprobate de catre managerul de proiect si de catre Coordonatorul activitate de educatie din partea partenerului P3. Responsabili de grup tinta se vor ocupa atat cu identificarea cat si cu selectia grupului tinta, pe baza criteriilor mentionate in cele 2 metodologii. La selectia grupului tinta se va tine cont de o serie de criterii bine stabilite, inclusiv de cele cu privire la apartententa la minoritatile rome, de traseul scolar ai elevilor si de situatia sociala si financiara a elevilor. Managerul de proiect va coordona si va verifica respectarea termenelor in ceea ce priveste aceasta activitate.

Proiectul ”Hai la scoala!” se implementeaza in vederea prevenirii fenomenului de parasire timpurie pentru 126 de prescolari elevi romi cu risc de parasire timpurie, consilierea a 150 parinti/tutori ai elevilor din GT si reintegrarea in educatie a 126 de persoane cu varsta mai mica de 18 ani.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă facilitarea accesului la educație de calitate pentru 26 de preșcolari și 100 de elevi romi din localitatea Tâmna, în vederea diminuării ratei de abandon școlar timpuriu prin diversificarea serviciilor educaționale oferite de Scoala Generala ”George Enescu” din Tamna.

Obiectivele proiectului corespund prioritatilor si directiilor de actiune din cadrul masurilor integrate in domeniul educatiei, respectiv creșterea participarii școlare a copiilor romi (începând cu învățământul ante preșcolar și până la finalizarea învățământului obligatoriu) și de a preveni/reduce părăsirea timpurie a școlii. Astfel acestea se integreaza si raspund aspectelor mentionate in Strategia privind reducerea părăsirii timpurii a școlii, prin asigurarea accesului mai bun la serviciile de educație și îngrijire a copiilor preșcolari, intensificarea eforturilor pentru a pune în aplicare măsurile pentru a crește rata de școlarizare și pentru a reduce rata de PTS, prin intermediul unei abordări bazate pe parteneriat și a unui mecanism solid de monitorizare implementarea strategiei naţionale privind părăsirea timpurie a şcolii.

1 10Astazi 19.06.2017 in incinta Scolii Gimnaziale din localitatea Plopi, Comuna Tamna a avut loc lansarea oficiala a proiectului ”Hai la scoala!”.

La intruinire au participat reprezentanti ai organizatiilor partenere, cadre didactice si membrii ai comunitatii rome din comuna. Au fost prezentate obiectivele, activitatile previzionate si alocarea de resurse.

Tot cu aceasta ocazie, in curtea scolii a fost organizat si un mic spectacol artistic pentru copii prezenti.

Proiectul ”Hai la scoala!” se implementeaza in vederea prevenirii fenomenului de parasire timpurie pentru 126 de prescolari elevi romi cu risc de parasire timpurie, consilierea a 150 parinti/tutori ai elevilor din GT si reintegrarea in educatie a 126 de persoane cu varsta mai mica de 18 ani.

Obiectivele proiectului corespund prioritatilor si directiilor de actiune din cadrul masurilor integrate in domeniul educatiei, respectiv creșterea participarii școlare a copiilor romi (începând cu învățământul ante preșcolar și până la finalizarea învățământului obligatoriu) și de a preveni/reduce părăsirea timpurie a școlii. Astfel acestea se integreaza si raspund aspectelor mentionate in Strategia privind reducerea părăsirii timpurii a școlii, prin asigurarea accesului mai bun la serviciile de educație și îngrijire a copiilor preșcolari, intensificarea eforturilor pentru a pune în aplicare măsurile pentru a crește rata de școlarizare și pentru a reduce rata de PTS, prin intermediul unei abordări bazate pe parteneriat și a unui mecanism solid de monitorizare implementarea strategiei naţionale privind părăsirea timpurie a şcolii.

header

COMUNICAT DE PRESĂ

22 septembrie 2017

Sprijin pregătitor în vederea elaborării Strategiei de Dezvoltare Locală și înființarea Grupului de Acțiune Locală în municipiul Drobeta Turnu Severin

MUNICIPIUL DROBETA TURNU SEVERIN a semnat, în data de 21.08.2017, Contractul de finantare POCU/85/5/1/107190, aferent proiectului „Sprijin pregătitor în vederea elaborării Strategiei de Dezvoltarea Locală și înființarea Grupului de Acțiune Locală în municipiul Drobeta Turnu Severin

18920365 1853063444955552 7792060998779663373 nUnder the EU funded project “We are all equal Mod of Life organized between May 30-June 4th in Dubova, Romania a training course on course on anti-discrimination practices in 5 areas of civil rights: education, labor, housing, health, goods and services attended by 25 participants from 6 countries (Romania, Bulgaria, Italy, Spain, Serbia and Portugal).

More than a million migrants and refugees crossed into Europe in 2015, continuing this trend in 2016 and 2017, sparking a crisis as countries struggle to cope with the influx, and creating division in the EU over how best to deal with resettling and including people.

This training course focused on the work with local communities and not specially in working directly with migrants, asylum seekers and refugees themselves. Inclusion of migrants, asylum seekers and refugees is very hard in communities which lack the openness and are not aware of the issues and challenges associated with it.

Working in the intercultural competences of local communities throughout Europe is a key element for a healthier relationship between all parties and a better Europe towards the future. This training course is focused on intercultural learning in the field of youth and alternative approaches towards it.

Taking different points of view (arriving and hosting) to the situations and possible conflicts, we will be exploring and using different tools that youth workers can use when organizing activities related to cultural diversity, but also giving space for discussion and theoretical considerations.

eu flag europe for citizens enBefore the Second World War, between 1,400,000 and 1,800,000 Jews lived in the Balkan states. During the wartime period of Nazi German control, between 750,000 and 950,000 of these people were killed. The precise numbers are elusive: census figures can be incomplete or unreliable, and certain categories of people were not uniformly considered to be Jewish. For example, until the Nazis imposed the Nuremberg Law categories, converts to Christianity and the children of mixed marriages often were not regarded as Jewish in the Balkans.

While the murder of Jews was a feature of Nazi occupation policy all over Europe, we will not fully understand how the Holocaust unfolded in southeastern Europe unless we set it into a local context. The fate of the Balkan Jews differed dramatically from place to place, and sometimes from year to year. Some of this variation reflected local differences in the historic situation of Jews; some of it reflected variations in German policy; and some of it reflected decisions by Jews' fellow citizens of other faiths, and by the Balkan governments. There are some satisfying cases of resistance, and also some discouraging cases of collaboration in the Holocaust.

eu flag europe for citizens enRomanian NGO Mod of Life is curently seking partner organizations for the project "Fighting migrants stigmatisation through intercultural dialogue and mutual learning", a project proposal that is going to be applied under March 1th 2017 Europe for Citizens -Civil society projects call for proposals.
In today’s Europe we are reaching alarming levels of urban fragmentation, inequality and structural socio-spatial divisions within our cities, feeding extremism and radicalisation. Most vulnerable people are often bound to concentrate in disadvantaged areas where social exclusion and deprivation usually overlap with multi-ethnicity, which further challenges social cohesion. Increasingly marginalized and stigmatised, these areas and their inhabitants are pushed into a vicious circle of poverty. In this context, and through a bottom-up approach to raise local awareness on the urgent need to establish new connections among inhabitants of marginalized neighbourhoods and those of central areas, this project aims at tackling the growing fear of immigration, which feeds euroscepticist attitudes.
 Xenophobic and Eurosceptic movements played their part into fear mongering; however, the EU was not able to show the causes of the phenomenon, as well as the benefits for the community where migrants successfully integrated – and integrate.

From March 1th 2017 project implementation team stared to work on a Quantitative & qualitative research in each partner country. A set of 25 questions was developed on the topic immigrant’s civil rights and a google questionnaire was developed and published as a tool to collect immigrant’s responses.

We kindly ask individuals with migrant background to take 10 minutes from their time and answer to our questions.

The questionnaire can be accesed here.

all equal spaniaIn perioada 27-29 februarie 2017, in localitatea Madrid din Spania s-a desfăsurat activitatea numarul 2 din cadrul proiectului ”We are all Equal” si anume vizita europeana de pregatire, eveniment la care au luat parte cate doi reprezentanti ai fiecarei organizatii partenere.

Scopul acestei intalniri a fost de a clarifica toate aspectele legate de activitatile proiectului, asumarea de responsabilitati pentru fiecare organizatie partenera, alocarea de resurse (financiare, umane, materiale) pentru fiecare activitate, stabilirea planului de actiuni si a planului de diseminare, etc.

Proiectul "All equall" are drept scop promovarea toleranței, înțelegerii multiculturale și combaterea discriminării imigranților și a reprezentanților minorităților în Europa, printr-o abordare inovatoare, care combină cercetările cantitative și calitative, întâlniri între diferiți factori de decizie, specialisti în domeniul incluziunii sociale, ONG-uri din Europa, vizite pe teren si schimb de bune practici, un curs de instruire pe teme de anti-discriminare și drepturile omului, precum și o campania europeană de sensibilizare.

Proiectul ce se deruleaza in perioada Decembrie 2016 -Noiembrie 2017 este finanțat de Comisia Europeana prin intermediul programului Europa pentru Cetateni, actiunea 2.3 -Proiecte ale societatii civile

all equal lansare2In data de 05.12.2016 la sediul Asociatiei Mod of Life din Drobeta Turnu Severin a avut loc lansarea oficiala a proiectului "We are all equal" finantat de Comisia Europeana prin intermediul programului Europa pentru Cetateni. Cu aceasta ocazie presedintele asociatiei, dl. Galbenu Razvan si voluntarii asociatiei au acordat un interviu catre Radio Romania Actualitati, prezentand obiectivele si activitatile preconizate.

Tot cu aceasta ocazie, a avut loc o sedinta interna a organizatiei, prilej cu care o parte din voluntarii si membrii asociatiei au luat contact cu informatii despre proiect, au fost discutate sarcinile si responsabilitatile si termenele limita pentru realizarea acestora.

Proiectul ”We are all Equal” are drept scop promovarea toleranței, înțelegerii multiculturale și combaterea discriminării imigranților și a reprezentanților minorităților în Europa, printr-o abordare inovatoare, care combină cercetările cantitative și calitative, întâlniri între diferiți factori de decizie, specialisti în domeniul incluziunii sociale, ONG-uri din Europa, vizite pe teren si schimb de bune practici, un curs de instruire pe teme de anti-discriminare și drepturile omului, precum și o campania europeană de sensibilizare.

Proiectul ce se deruleaza in perioada Decembrie 2016 -Noiembrie 2017 este finanțat de Comisia Europeana prin intermediul programului Europa pentru Cetateni, actiunea 2.3 -Proiecte ale societatii civile.

logo tabara dezvoltareDirectia Judeteana pentru Sport si Tineret Mehedinti in parteneriat cu Asociatia Mod of Life din Drobeta Turnu Severin organizeaza in perioada 23-29 august 2016 Tabara națională de dezvoltare personala.

Inteligența emoțională și abilitățile de a stabili relații cu cei din jur reprezintă principalul factor de predicție privind reușita în viața, se arată în studiile de specialitate din ultimul deceniu. În acest sens, dezvoltarea socio-emoțională a copiilor a reprezentat un element-cheie în ceea ce privește preocuparea specialiștilor în educație copilului, în ultima perioadă de timp.

Prin activitatile desfasurate incurajam copiii sa se implice in activitati ce urmaresc cresterea gradului de incredere in sine si explorarea propriilor atuuri si preferinte. Oferindu-le posibilitatea sa iasa din rutina si sa interactioneze cu copii de aceasi varsta, ii sprijinim sa-si dezvolte noi abilitati de comunicare, creativitate, relationare si pe cultivarea spiritul de echipa

Tabara va fi axata pe activitati de AVENTURA OUTDOOR, SPORT & DEZVOLTARE PERSONALA. Atelierele vor fi orientate catre activitati in aer liber, in care vom face cat mai multa miscare, vom vedea cat mai multe locuri si vom invata lucruri practice.

logo tabara teatru    Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Mehedinti in parteneriat cu Asociatia Mod of Life din Drobeta Turnu Severin organizeaza in perioada 14-20 august 2016 Tabara națională ”Expresie si mișcare” –tabara de actorie si film, ce constă într-o serie de ateliere zilnice, un program intensiv de inițiere în lumea filmului și a actoriei.

Activitățile sunt structurate pe 6 zile, fiecare zi având desemnată o anumită tematică. Copiii vor participa la diverse activități special concepute pentru vârsta lor, jocuri de improvizație recreative, individuale și de grup, menite să le dezvolte creativitatea, imaginația, concentrarea, atenția sau capacitatea de a lucra în echipă.În plus, sunt prevăzute vizionări de filme pentru copii – scurtmetraje educative și de aventură, realizate cu și pentru copii.

    Participantii vor realiza, deasemeni și primele lor scenarii de film și vor concepe primele filmulețe de autor, în mici echipe de lucru, sub coordonarea actorilor, a unui operator profesionist invitați să participe la tabăra de teatru și film.

logo tabara orientareDirectia Judeteana pentru Sport si Tineret Mehedinti in colaborare cu Asociatia Mod of Life din Drobeta Turnu Severin organizeaza in perioada 08-14 Iulie 2016 Tabara Nationala de orientare turistica –editia II, gazduita in incinta Centrului De Agrement Drobeta.
Prin prezenta tabara se doreste apropierea tinerilor de natura concomitent cu stimularea interesului fata de activitatile sportive si miscarea in aer liber. O alta tinta a acestei excursii este castigarea increderii in capacitatile proprii, dobandirea de noi cunostinte si constientizarea necesitatii protejarii naturii.
Activitățile taberei cuprind:
• curs de frânghii
• escaladă pe panou
• drumeții
• orientare cu busola
• ecologie
• activități artistice
• jocuri si activitati de teambuilding

logo tabara istorie     In perioada 1-7 Iulie 2016, in incinta centrului de agrement Drobeta se deruleaza Tabara nationala de istorie „Viata in castrul roman Drobeta" -editia a III-a, eveniment ce se adreseaza unui numar de 55 de tineri participanti interesati de istoria si traditiile dacice, de civilizatia poporului roman precum si de formarea poporului roman.
    Pe parcursul evenimentelor tinerii vor efectua vizite in incinta muzeului Regiunii Portile de Fier, vor lua contact cu vestigii arheologice prezente pe teritoriul judetului Mehedinti care fac referire la istoria si formarea poporului Roman, vor lua parte la ateliere de istorie conduse de istorici si arheologi care le vor oferi tinerilor informatii pertinente legate de istoria si traditiile popoarelor dac si roman.     Deasemenea, vor fi organizate intreceri sportive care vor cuprinde jocuri si intreceri specifice poporului dac.
    Pe tot parcursul evenimentului, jocuri si activitati specifice educatiei non-formale vor mentine buna dispozitie a tinerilor participanti…
    Inscrierea participanlilor pentru tabara natională se realizează in baza următoarelor documente:
 • formularul tip de inscriere (descarca de aici)
 • documentul de identitate (carte de identitate/ certificat de nastere) – in copie;
 • diplome / certificate / adeverinte/contracte de voluntariat/ recomandari etc.- in copie;
 • adeverinta de la medicul de familie cu mentiunea apt pentru tabara;
 • acordul scris al parinlilor (in cazul tinerilor sub 18 ani).

tabara orientare 2015In perioada 12-18 august 2015, in incinta Centrului de Agrement Drobeta s-au derulat activitatile “Taberei Nationale de orientare turistica” finantata de Ministerul Tineretului si Sportului si organizata de catre compartimentul Tabere Scolare din cadrul Directiei Judetene de Sport si Tineret Mehedinti in parteneriat cu Asociatia Mod of Life din Drobeta Turnu Severin.
Prin prezenta tabără se doreşte apropierea tinerilor de natura concomitent cu stimularea interesului faţa de activităţile sportive şi mişcarea în aer liber. O alta tintă a acestei excursii este câştigarea încrederii în capacităţile proprii, dobândirea de noi cunoştinte şi constientizarea necesităţii protejarii naturii.
Obiectivele taberei nationale:
1) Promovarea unui stil de viaţă sănătos în rândul tinerilor prin deşfăşurarea de activităţi cu caracter educativ/recreativ în aer liber pe parcursul a 6 zile de activităţi;
2) Instruirea unui număr de 50 de tineri cu privire la tehnicile şi metodele de orientare turistică;
3) Stimularea interesului unui număr de 50 tineri participanţi faţă de problemele de mediu şi natură;
4) Dezvoltarea deprinderilor de escaladă montană şi folosirea echipamentelor specifice la un număr de 50 de tineri participanti.

Echipa de implementare a proiectului „Eu voluntarul”, sprijinita de 5 voluntari seniori ai asociatiei, a derulat in perioada 20-25  iulie 2015 un curs de formare pe teme de voluntariat (definitie, domenii de actiune, beneficii, drepturi si responsabilitati, voluntariat national si international-exemple, exercitii de intercunoastere si dezvoltarea echipei). Cei 15 participanti cu varste cuprinse intre 16-18 ani au fost incurajati sa se exprime, sa actioneze in spiritul ideii de voluntariat, sa-si dezvolte abilitati de munca in echipa si in directia educatiei non-formale.

sfori escaladaEchipa de implimentare a proiectului, sprijinita de 5 voluntari seniori ai asociatiei, a derulat pe parcursul a 5 zile de activitati un curs de initiere unde tinerii participanti au fost instruiti in a folosi instrumentele si tehnica necesara desfasurarii activitatilor ce urmeaza a fi derulate in cadrul proiectului “Evadare din cotidian, o altfel de exprimare”.

Sub indrumarea specialistilor au invatat sa se orienteze folosind busola si o harta turistica, sa se orienteze in natura in functie de forma de relief intalnita, notiuni elementare de supravietuire, initiere in tehnici de escalada (la panou de escalada), etc.

Cursul de formare s-a derulat la sediul Asociatiei Mod of Life din strada Antonini nr. 2, iar partea aplicativa in cadrul Padurii Crihala si a panoului de escalada din incinta acesteia.

tabara ist 2014In perioada 16-22 iulie 2015, in incinta Centrului de Agrement Drobeta s-au derulat activitatile “Taberei Nationale de Istorie - Viaţa în Castrul roman Drobeta – a doua ediţie” finantata de Ministerul Tineretului si Sportului si organizata de catre compartimentul Tabere Scolare din cadrul Directiei Judetene de Sport si Tineret Mehedinti in parteneriat cu Asociatia Mod of Life din Drobeta Turnu Severin.

Prin prezenta tabără se doreşte apropierea tinerilor de identitatea noastră naţională, de originile noastre ca popor român concomitent cu petrecerea timpului în aer liber şi dezvoltarea unor deprinderi motrice. O altă ţintă a acestei tabere este cunoaşterea vieţii civilizaţiei dace şi romane la graniţele provinciei Dacia, felul în care îşi duceau traiul cotidian, cum se întreceau barbaţii romani în competiţii sportive.

Tabăra de istorie îşi propune să dinamizeze turismul şcolar mehedinţean prin lansarea unei oferte deosebite, aceea a taberei de istorie. Această tabără are ca scop popularizarea în rândul tinerilor obiectivele turistice cu valoare istorică din judeţul Mehedinţi precum şi dezvoltarea în rândul tinerilor interesul pentru studiul istoriei.

            Pornind de la obiectivele propuse ne aşteptăm ca prin această tabără naţională tinerii să cunoască principalele monumente istorice şi naturale din zonă, precum şi potenţialul turistic al judeţului Mehedinţi.

intalnire echipa 3 (3)Prima activitate din cadrul proiectului –“Evadare din cotidian, o altfel de exprimare” derulata in data de 17.06.2015 a avut rolul de a stabili cu exactitate pasii necesari pentru derularea viitorului proiect. Echipa de implementare a stabilit cu aceasta ocazie urmatoarele activitati, astfel incat intreg programul sa fie bine structurat si sa nu existe probleme. Managementul riscului a fost de asemenea, discutat si realizat in cadrul acestei activitati intalniri. Acesta presupune punerea la punct a “Planului B”, in cazul in care vor aparea evenimente neprevazute.

Elementele de logistica au fost stabilite tot in cadrul acestei activitati. Au fost alesi responsabilii pe activitati (relatia cu partenerii si mass-media, vizibilitatea proiectului, metodele de educatie non-formala), dar si cei care se vor ocupa de partea birocratica (contracte de voluntariat, relatia cu furnizorii) din randul echipei de implementare precum si din randul voluntarilor seniori ai asociatiei.

IMG 20131204 00690Prima activitate din cadrul proiectului „Eu voluntarul...” derulata in data de 15.06.2015 a avut rolul de a stabili cu exactitate pasii necesari pentru derularea viitorului proiect. Echipa de implementare a stabilit cu aceasta ocazie urmatoarele activitati, astfel incat intreg programul sa fie bine structurat si sa nu existe probleme. Managementul riscului a fost de asemenea, discutat si realizat in cadrul acestei activitati intalniri. Acesta presupune punerea la punct a “Planului B”, in cazul in care vor aparea evenimente neprevazute.

Elementele de logistica au fost stabilite tot in cadrul acestei activitati. Au fost alesi responsabilii pe activitati (relatia cu partenerii si mass-media, vizibilitatea proiectului, metodele de educatie non-formala), dar si cei care se vor ocupa de partea birocratica (contracte de voluntariat, relatia cu furnizorii) din randul echipei de implementare precum si din randul voluntarilor seniori ai asociatiei.

logo djst pngIn perioada 10 Iunie – 1 Septembrie 2015, Asociatia Mod of Life din Dr. Tr. Severin deruleaza proiectul „Eu voluntarul...” ce isi propune să îi sprijine pe tinerii cu iniţiativă din judetul Mehedinti să îşi proiecteze în realitate propriile idei de acţiune, fără a fi necesar să fie parte întegrantă a unei organizaţii de tineret.
 
Scopul proiectului: Dezvoltarea abilităţilor tinerilor de a oferi diferite tipuri de servicii de care să beneficieze comunitatea şi ei înşişi, pentru mai buna lor integrare socio-profesională.
 
Obiective:
O1: Să dezvoltăm abilităţi de derulare a serviciilor în folosul comunităţii pentru o mai bună integrare socio-profesională a unui grup de 15 tineri cu vârsta intre 14-35 ani.
O2: Să dezvoltăm capacitatea de a lucra în proiecte europene la 15 tineri voluntari cu vârsta cu între 14-35 ani, pe parcursul proiectului.
O3: Să creştem capacitatea organizaţiei de a lucra cu voluntari.

logo djst pngIn perioada 10 Iunie – 15 Septembrie 2015, Asociatia Mod of Life deruleaza proiectul ,,Evadare din cotidian- o altfel de exprimare”, având ca scop promovarea educației nonformale la nivelul comunității și de asemenea promovarea unui stil de viață sănătos, dorește să producă o schimbare în ceea ce privește implicarea tinerilor din județul Mehedinți în activitățile non-formale.

Proiectul “Evadare din cotidian- o altfel de exprimare” vizeaza tinerii si doreste implicarea acestora in mod activ in societate. Participantii vor participa la un traseu montan in judet, ce va promova educația nonformală, miscarea în aer liber si un stil de viata sanatos. Pe parcursul acestui traseu tinerii vor interacționa cu alti tineri din mediul rural din comunitățile situate pe traseul turului ciclist. Această interacțiune va fi una directă, ei experimentând împreună metode specifice educației nonformale într-un mediu nonformal: în natură, deoarece toate activitățile turului se vor derula în natură.

Ideea proiectului promoveaza un stil de viata sanatos prin activitati fizice. Prin activitatile pe care le vom desfasura in aer liber le vom arata tinerilor ca se pot distra si fara calculator sau televizor. Multi dintre tinerii din ziua de azi pur si simplu nu stiu cum se pot simti bine in natura, ei si-au format o idee preconceputa despre natura, pe care suntem siguri ca si-o vor schimba dupa ce vor afla exact cat de interesanta poate fi ea.

DSC 0242 21Intre 7-9 Noiembrie 2014, in Kumanovo- Macedonia, a avut loc intalnirea pentru evaluarea proiectului ACTEC. Doi reprezentanti ai fiecarei organizatii partenere au fost prezenti la intalnire.

In timpul acestor activitati, au fost prezentate activitatile implementate pe parcursul unui an de zile, fiecare organizatie partenera prezentand activitati locale, ce au fost implementate la nivel local, ca mai apoi sa evaluam succesul proiectului.

O parte importanta a intalnirii a fost dedicata pentru planificarea activitatilor viitoare: am decis sa punem bazele unei retele ACTEC asa ca am pregatit un memorandum de cooperare care a fost semnat de reprezentantii organizatiilor partenere.

Pe 31 Octombrie, in frumoasa comuna Balestrate/Italia, Marco si Giorgia din echipa italiana au organizat o intalnire de o zi intreaga cu reprezentantii ONG-urilor locale din Sicilia, pentru a prezenta programul "Europe for Citizens" (Europa pentru Cetateni) ca o oportunitate pentru ei in realizarea de noi proiecte de cooperare. Obiectivele programului, prioritatile specifice, la fel ca si activitatile propuse, au fost prezentate participantilor.

Incepand cu data de 1 iunie 2014, in toate cele 3 tari partenere s-a inceput consecutiv, pe baza unui program saptamanal, pregatirea emisiunilor radio ce urmeaza a fi transmise on-line in cadrul platformei radio dezvoltate: radio-youth.eu.
Temele emisiunilor sunte unele de interes general pentru tineri: educatie pentru democratie, drepturile omului, oportunitati pentru tineri, burse, etc.
local workshops romaniaPe 24 Iulie 2014, in sala de conferinte a primariei orasului Drobeta Turnu Severin, Asociatia Mod of Life a organizat primul workshop local ce a avut ca tinta prezentarea programului "Europe for Citizens" catre noi organizatii ale societatii civile fara experienta in domeniul proiectelor transnationale.
La intalnire moderata de de 2 participanti care au luat parte la training-ul organizat in martie in Drobeta, au participat 66 de reprezentanti ai ONG-urilor locale, consiliile scolare, mass media si cativa voluntari locail.
In timpul intalnirii, tinerii voluntari au oferit materiale informative (flyere, brosuri, etc), catre toti participantii.
Topicul intalnirii a fost: cum sa dezvoltam un proiect de succes in cadrul programului "Europe for Citizens". Am discutat despre cum si unde sa gasim parteneri de proiect, cum sa comunicam in consortiu, cum sa scriem formularele de aplicatie, cat si unde si cum sa le depunem. Obiectivele specifice si generale ale programului "Europe for Citizens", la fel ca si prioritatile si activitatile propuse, au fost prezentate in timpul intalnirii.
vizita radio luminaIn data de 15 aprilie 2014, grupul de tineri implicate in implementarea proiectului “Radio YOUth” au vizitat postul “Radio Lumina” din Drobeta Turnu Severin. Acestia au fost intampinati de cativa reprezentanti de marca ai comunitatii radio din judetul Mehedinti, care le-au prezentat postul de radio si activitatile de zi cu zi din aceste studiouri.
Dupa finalizarea prezentarii am avut sansa sa intram in studiourile de emisie, locul unde visele prin realitate pentru entuziastii radio. Persoanlul de emisie ne-a intampinat cu zambetul pe buze si timp de jumatate de ora ne-au fost prezentate echipamentele din studiouri si functiile pe care le indeplinesc. Cativa din tinerii voluntari au avut sansa sa intre in direct si sa ia cuvantul pentru cateva minute in cadrul unei emisiuni ce se desfasura in momentul respectiv.
amenajare studio radioDupa ce tinerii au vizitat adevarate posturi radio si au avut sansa sa descopere modul in care un studio de emisie arata si functioneaza, a venit momentul ca tinerii sa isi amenajeze propriile spatii de emisie. Fiecare grup national de tineri au identificat un spatiu ce urma sa fie alocat activitatilor de emisie in cadrul proiectului, au vopsit peretii, montat mobile si instalat echipamentele, toate in vederea realizarii unui spatiu propriu dedicate emisiei si editarii emisiunilor radio. Acestor activitati de pregatire le-au fost alocate 2 luni de zile (martie si aprilie 2014).
In paralel, expertii din cadrul asociatiei Mod of Life au instalat si configurat echipamentele hardware, precum si programele software necesare care sa le permita tinerilor sa isi indeplineasca sarcinile viitoare.
logo non formalIn perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2014, Asociatia “Mod of Life” implementeaza proiectul « Non-formal education in youth work » un seminar transnational de tineret finantat in cadrul actiunii 5.1 a programului Tineret in Actiune.
Obiectivele proiectului :
- Sa promoveze necesitatea recunoasterii competentelor si a procesului de invatare dobandite de tineri prin participarea in activitati de tineret ;
- Sa ofere vizibilitate activitatilor de tineret, a impactului pe care il au asupra tinerilor si contributia lor in dezvoltarea societatii ;
- Sa sprijine recunoasterea sociala a educatiei non-formale in societate ;
- Sa constientizeze cu privire la diferitele modalitati de recunoastere a muncii de tineret in societate ;
- Sa ofere posibilitatea de a impartasi si analiza experiente, exemple si posibilitati de a colabora in scopul promovarii recunoasterii sociale a educatiei non-formale.

IMG 5889In perioada 26-31 martie 2014 in Drobeta Turnu Severin s-a desfasurat cursul de formare pe teme de management de proiect european in cadrul proiectului ACTEC. Un numar de 20 participanti din Romania, Italia, Spania, Croatia si Macedonia au participat la curs, fiind implicati in activitati diverse, precum: activitati de cunoastere si de construire a echipei, discutii, ateliere pe diverse teme, prelegeri din partea specialistilor invitati sa ia parte la eveniment si activitati de socializare.
 
Obiectivele acestei intalniri au fost:
-sa disemineze informatii despre programele europene de finantare, in special despre programul Europa pentru cetateni;
-sa instruiasca 20 de participanti in subiecte legate de planificarea, implementarea si raportarea proiectelor cu finantare europeana;
-sa promoveze cooperarea europeana si dialogul intercultural intre reprezentantii organizatiilor prezente la eveniment.
Urmatoarea activitate in cadrul proiectului ACTEC consta in organizarea de ateliere locale in fiecare tara partenera in vederea diseminarii informatiilor dobandite de participantii la cursul de formare organizat in Romania.

canal surTinerii participantii spanioli din cadrul proiectului au vizitat radioul si televiziunea Canal Sur, fiind ghidati de unul din instructorii din cadrul atelierelor locale, un specialist care in urma cu cativa ani a lucrat in aceasta institutie.

Pe parcursul activitatii, tinerii au avut ocazia sa viziteze toate studiourile, au primit informatii despre modul in care acestea au fost construite si ce functie indeplinesc. Deasemenea, pe parcursul vizitei, tinerii au avut oportunitatea sa asiste la o emisiune live a programului "Jesus Vigorra". Tot acum personalul ce lucra in studiouri le-a explicat pas cu pas functionalitatea si modul de utilizare a diferitelor echipamente din studio precum pupitre de emisie, microfoane, etc. Personalul de emisie a facut demonstratii despre modul cum se deruleaza o emisiune si au prezentat rolul fiecarei persoane in realizarea corecta a transmisiunilor live.

La final tinerii s-au deplasat catre studiourile televiziunii Canal Sur unde au vizitat studiourile, au intalnit personalul ce lucra in momentul respectiv si au vizualizat echipamentele tv.

radio atelierePartea a doua a lunii februarie, precum si luna martie 2014 a fost dedicate organizarii de ateliere de lucru in toate cele 3 tari participante in proiect, pentru tinerii interesati in a lua parte la activitatile proiectului ”Radio YOUth”. Aceste activitati locale au avut drept scop sa inzestreze participantii cu acele cunostinte si deprinderi necesare in a desfasura activitati intr-un post de radio. Printre subiectele atinse am putea enumera: programarea emisiunilor, emisiuni live din studioul radio, liste de redare, automatizarea emisiunilor prin interfata web –toate folosind software gratuit.
Atelierele au fost gratuite si orice tanar interest a putut lua parte la activitatile derulate. Asociatia Mod of Life a inclus in atelierele organizate un numar de 20 de tineri, radio entuziasti, tineri artisti preocupati de arta sunetului dar si personae interesate in a folosi posibilitatile radioului online pentru a-si extinde propriile orizonturi culturale.
 
Pe parcursul activitatilor, tinerii si-au dezvoltat urmatoarele capacitate jurnalistice si functionale:

DEF flag logoeac YOUTH RORomanian youth NGO "Mod of Life" from Drobeta Turnu Severin is planning the project "Youth Work 2014", an action 3.1, Youth in Action project proposal that is going to be applied under October 1th deadline.
The main objective of the project is to provide the individuals involved with a greater understanding of youth policy, education, science and culture in Romania. The study visit can function as an important tool to strengthen long-term relationships in youth projects, youth activities and intercultural relations through mutual understanding and the exchanging of ideas between EU and EECA countries. This study visit strengthens the youth cooperation and supports regional and in the same time develop dialogue about issues of personal identity, nationality, culture and active citizenship.

eu flag europe for citizens en"Mod of Life" association is looking for project partners for the project YOU(th) should CARE” which is going to be submitted under September 1th of Europe for Citizens call for proposals.
Project description:
There is a strive concern to stimulate young people to go to vote and to exercise their rights as citizens; in the same time there is an urgent need for measures intended to show to European population in general why the European Parliament is important to them, in which way it affects their lives, and why there is a need to vote in the next EP elections.
YOU(th) should CARE” project aims to raise awareness among young people of the European Parliament's role in representing citizens, defending their rights and values in the EU's policy-making process, and offering them opportunities for political and social change.
The target group is made of young European citizens (age 16-30) from across the EU including the leaders, parents and entrepreneurs of the future, as well as those responsible for supporting and taking forward the integration project.

DEF flag logoeac YOUTH ROThis is an urgent call for partner organizations for the project  “First steps”, a project proposal that aims to create opportunities for quality partnerships among youth organizations from donor and beneficiary countries through exchange of good practices and information in the field of youth projects. The project is going to be developed by Romanian NGO “Mod of Life” and applied for funding under the EEA Grants –bilateral funds. ! The project “First steps” is planned a partnership building activity, meant to be finalized with at least one project proposal ready to be applied on future EEA grants open call for proposals. We focus and we hope to prepare a project proposal in one of the following topics (to be agreed with partner organization during the “First steps” project activities: NGO capacity building, Children and Youth and Democracy and civil society. Also, the partnership already developed could be used in the framework of Youth in Action or other programs.

DEF flag logoeac YOUTH RORomanian NGO "Mod of Life" is planning the project "PiEceS", a youth exchange, which aims to explore and build up the capacity of young people with fewer opportunities through. During 11 days 30 participants with fewer opportunities, will implement the activities in order to achieve planned objectives using different non-formal methods (role playing, discussions, working groups etc). 
Participants will get a chance to get to know each other and their culture and express them using various forms of art (photo, video, theatre, dance and drawing). Art will be used in a framework of social inclusion so the organizer will provide basic knowledge about this topic, as well as the practical skills of how to produce different artistic forms. Participant will be divided in groups of interests which each group will develop one piece of their common vision of society, making a puzzle, using the above mentioned forms of art. As a final product, participants will have final performances presenting the artistic result of common vision based on social inclusion which will include local community.
The project aims at exploring and building up the capacity of the young people with fewer opportunities through providing them the opportunity to express themselves using various forms of art. 

DSCN3794 800 600La inceputul proiectului ”Radio YOUth” Asociatia Mod of Life a organizat o vizita de pregatire in avans, mai exact in perioada 15-16 ianuarie 2014. Cu aceasta ocazie am avut sansa sa ne intalnim personal si sa facem cunostinta cu reprezentantii partenerilor de proiect.

Pe parcursul intalnirii urmatoarele probleme organizatorice au fost aduse in discutie:

 • A fost realizata o scurta prezentare a organizatiilor prezente;
 • Prezentarea participantilor;
 • Definirea si prezentarea obiectivelor proiectului;
 • Bugetul proiectului;

ACTEC APVIn perioada 17-19 ianuarie 2014, in Palermo-Italia, a avut loc vizita de pregatire a proiectului ACTEC. Intalnirea la care au luat parte cate un reprezentant al fiecărui partener de proiect a fost găzduita de Associazione III Millennio, partenerul Italian.

Pe parcursul a doua zile de activitati, participantii la intalnire au discutat toate aspectele legate de implementarea acestui proiect de anvergura. Printre aspectele importante amintim: realizarea paginii web a proiectului, implementarea cursului de formare European pe teme de management de proiect ce avea sa se deruleze in luma martie 2014 in Drobeta Turnu Severin, designul materialelor promotionale si informative, etc.

Deasemenea am luat in discutie alocarea resurselor financiare si umane pentru fiecare activitate in parte, precum si metodele de evaluare de folosit.

Participantii au fost gazduiti in hotelul L’Olivella B&B din Palermo, iar intalnirile de lucru s-au desfasurat in orasul Balestrate (situat la o distanta de 25 km de Palermo) la sediul partenerului nostru Italian.

analize eselnitaIn data de 10.10.2013, in localitatea Eselnita a avut loc activitatea de recoltare de probe biologice in vederea efectuarii de analize medicale gratuite la un numar de 60 de persoane de etnie roma. La eveniment au luat parte cadrele medicale din localitate, cadrele medicale ale SC Clinic Invest –laborator de analize medicale, reprezentantii autoritatilor locale din comuna, membrii si voluntarii Asociatiei “Grupul Judetean de Sprijin pentru Economie Sociala Mehedinti” precum si ai Asociatiei Mod of Life”.

Cele 60 de persoane de etnie roma din localitate, beneficiari directi ai activitatii au primit deasemenea pachete cu alimente, acordate cu sprijinul Partidei Romilor Pro-Europa.

Activitatea face parte din proiectul “Vreau sa ma bucur de sanatate!”, implementat cu sprijinul financiar al Guvernului Romaniei, prin Agentia Nationala pentru Romi.

In data de 08.10.2013, 5 voluntari ai asociatiei noastre s-au deplasat in Comuna Eselnita in vederea aplicarii de chestionare (Activitatea 6 din proiect) la persoanele de etnie roma din localitate. Tinerii voluntari au fost sprijiniti de coordonatorul de proiect, responsabilul cu activitatile de monitorizare, liderul local din localitate si mediatorul sanitar in vederea aplicarii celor 100 de chestionare pe baza carora au fost selectate cele 60 de persoane de etnie roma care sa beneficieze de setul de analize medicale gratuite in cadrul proiectului. Rezultatele chestionarelor vor fi deasemenea interpretate si analizate de specialisti si DSP Mehedinti in vederea realizarii unei analize privind starea de sanatate a persoanelor de etnie roma din judet.

analiza burilaIn data de 26.09.2013, in localitatea Burila Mica din judetul Mehedinti a avut loc activitatea de recoltare de probe biologice in vederea efectuarii de analize medicale gratuite la un numar de 60 de persoane de etnie roma. La eveniment au luat parte cadrele medicale din localitate, cadrele medicale ale SC Clinic Invest –laborator de analize medicale, reprezentantii autoritatilor locale din comuna, membrii si voluntarii Asociatiei “Grupul Judetean de Sprijin pentru Economie Sociala Mehedinti” precum si ai Asociatiei Mod of Life”.

Cele 60 de persoane de etnie roma din localitate, beneficiari directi ai activitatii au primit deasemenea pachete cu alimente, acordate cu sprijinul Partidei Romilor Pro-Europa.

Activitatea face parte din proiectul “Vreau sa ma bucur de sanatate!”, implementat cu sprijinul financiar al Guvernului Romaniei, prin Agentia Nationala pentru Romi.

vreau sa ma bucur simianIn data de 18 septembrie 2013, 10 voluntari ai Asociatiei Mod of Life insotiti de coordonatorul de proiect s-au deplasat in comuna Simian unde au aplicat cele 100 de chestionare necesare in vederea selectarii persoanelor din grupul tinta, ce vor beneficia de analize medicale gratuite in cadrul proiectului “Vreau sa ma bucur de sanatate!”.
Acestea au fost aplicate in cadrul comunitatii de romi, folosind metoda din poarta-in-poarta. Romii au fost chestionati asupra intrebarilor din formular, oferindu-li se acolo unde a fost cazul indicatii.
Cele 100 de chestionare aplicate au fost introduce in baza de date Access special creata pentru a fi interpretate. Din acestea, au fost seletate 60 de persoane care urmau sa beneficieze de analize medicale gratuite.

Au inceput activitatile de selectare a beneficiarilor directi ai proiectului “Vreau sa ma bucur de sanatate!”, in speta cei 300 de romi ce vor beneficia de analize medicale gratuite. Selectarea lor se va efectua prin doua metode: aplicarea unui chestionar la un numar de 500 de persoane din cele 5 comunitati (100/localitate) si efectuarea unei liste de posibili beneficiari de catre mediatorii sanitari in cooperare cu medicii de familie si liderii romi din fiecare localitate.

Inainte de aplicarea sondajului de opinie, membrii echipei de proiect impreuna cu un specialist din cadrul DSP Mehedinti vor realiza macheta chestionarului ce va fi folosit de tinerii voluntari. Acesta a fost multiplicat in 500 de copii, au fost multiplicate deasemenea instructiunile de aplicare, si in data de 16.09.2013, voluntarii asociatiei Aplicante, impreuna cu voluntarii asociatiei Mod of Life au fost instruiti asupra modului cum trebuie sa aplice chestionarul.

DEF flag logoeac YOUTH ROAsociatia Mod of Life cauta organizatii partenere pentru dezvoltarea proiectului “all on board –next stop CitizenSHIP!” ce va fi dezvoltat in cadrul programului Tineret in Actiune, actiunea 4.5.
all on board –next stop CitizenSHIP!” vizeaza sa aduca Europa aproape de tineri si lucratori de tineret prin crearea unei nise de acces la informative pe teme Europene care sa fie livrate prin campanii de informare la nivel European si dezvoltarea de media in jurul acestor teme.
Scopul proiectului consta in realizarea unei retele de informare multinational si multilingvistica pentru tineri bazata pe modelul “bottom-up”. Pentru a realiza acest lucru, prezenta propunere de proiect isi propune sa le ofere tinerilor provenind din diferile regiuni ale Europei, cu diferite caracteristici culturale si sociale acele unelte care sa le permita sa colecteze, analizeze si sa schimbe idei, stiri cu privire la teme europene de interes.

vreau sa ma bucur lansareProiectul "Vreau sa ma bucur de sanatate!" a inceput in mod oficial. In data de 12 Septembrie 2013, incepand cu orele 11, in sala mare de sedinte a Prefecturii Mehedinti a avut loc conferinta de lansare a proiectului. Evenimentul s-a bucurat de prezenta dlui. Daniel Vasile –Presedinte ANR, a dlui. Paraschiv Iulian –Vicepresedinte Partida Romilor Pro-europa, a dlui Subprefect de Mehedinti Tutu Adrian, a doamnei Miruna Cornelia –Director Executiv Directia de Sanatate Publica Mehedinti. Au luat parte deasemenea medicii de familie, mediatorii sanitari si reprezentanti ai celor 5 comunitati implicate in proiect, reprezentanti ai autoritatilor locale din cele 5 comunitati, reprezentanti ai mass-media locale si centrale.
Pe parcursul a doua ore, a fost prezentat proiectul si obiectivele acestuia, activitatile ce urmeaza a se implementa, au fost descrisi partenerii de proiect si contributia acestora.
Invitatii au luat cuvantul si au prezentat punctul de vedere al institutiilor reprezentate, medicii de familie au prezentat necesitatea imperioasa a realizarii acetui proiect in comunitatile de rromi din care proveneau. Au fost acordate interviuri catre mass-media locala care au aparut pe toate posturile locale la ora de stiri.
Obiectivul principal al acestui proiect este acela de a facilita accesul romilor din localitatile Orsova, Eselnita, Simian, Gruia, si Burila Mare la serviciile medicale gratuite, in speta efectuarea de analize medicale gratuite, in vederea depistarii, tratarii la timp si combaterii bolilor si infectiilor.

DEF flag logoeac YOUTH ROAsociatia “Mod of Life” din Drobeta Turnu Severin pregateste proiectul "Non-formal education in youth work", o propunere ce va fi depusa spre finantare in cadrul programului Tineret in Actiune, actiunea 5.1 –termen limita 1 Octombrie 2013.
 
Non-formal education in youth work” este un seminar trans-national de tineret care va implica un numar de 30 de participant din diferite tari membre ale Uniunii Europene intr-un process deschis de discutie, analiza si dezbatere asupra importantei recunoasterii educatiei non-formale si a activitatilor de voluntariat ca si metode de dezvoltare personala a tinerilor.

DSCN1321Suntem gata: am incheiat tot ce inseamna pregatire si asteptam participantii! Dar ce inseamna asta?
Activităţile de pregatire ale schimbului de tineret au început cu mult timp înainte de activitate (aproximativ doua luni de zile). Toate aspectele importante legate de pregătirea activităţilor, aspecte precum logistica implicată, cazarea, masa participanţilor si metodele ce urmau sa fie folosite au fost in detaliu discutate impreuna cu partenerii de proiect. Pentru o eficientă comunicare, am realizat un grup de discuţii google destinat celor implicati in organizarea acestui proiect Deasemenea, pe tot parcursul pregătirii activităţilor cât şi după finalizarea acestora am comunicat cu toţi actorii implicati în organizarea acestui proiect prin intermediul e-mailului, conferinţelor Skype cât si a telefonului.
Primul pas în activităţile de pregătire a fost să luăm legătura cu expertii ce urmau să faciliteze activităţile planificate şi împreună cu aceştia să stabilim un profil al participantului ideal. S-a discutat prin intermediul conferinţelor Skype iar echipa de implementare a creat pe baza acestui profil un formular de aplicaţie ce a fost transmis către partenerii de proiect împreună cu informaţiile de bază legate de proiect (descrierea proiectului, obiective, programul de activităţi, bugetul alocat pentru trasnsportul participanţilor).

In luna august 2013 la sediul Asociatiei Mod of Life a avut loc prima intalnire de pregatire a activitatilor schimbului de tineret “ReCycle IT!”. La intalnire a luat parte coordonatorul proiectului insotit de cativa tineri voluntari ai asociatiei.

S-a discutat despre scopul, obiectivele si activitatile proiectului realizandu-se un calendar al tuturor activitatilor de pregatire ce trebuiau finalizate in lunile urmatoare: comunicare cu partenerii de proiect, realizarea pagii Facebook si a site-ului oficial al proiectului, realizarea de material promotionale, identificarea locatiei unde se vor derula activitatile schimbului de tineret, achizitionarea biletelor de avion pentru transportul participantilor si multe altele.

Fiecare din cei prezenti la intalnire si-a asumat responsabilitati individuale si a inceput munca de pregatire a proiectului.

logo recycle itAsociatia Mod of Life din Drobeta Turnu Severin, judetul Mehedinti deruleaza in perioada 01.08.2013-30.01.2014 proiectul “ReCycle IT!”, cu finantarea Uniunii Europeane prin intermediul programului Tineret in Actiune, actiunea 1.1 –Schimburi de tineri.
ReCycle IT!” este un schimb de tineri avand ca tema protectia mediului inconjurator si reciclarea creative a deseurilor domestic care implica 16 tineri participanti cu varste cuprinse intre 18-25 ani, tineri ce provin din 4 tari (Romania, Letonia, Italia si Spania) pe parcursul a 9 zile de activitati si workshop-uri variate.
Scopul proiectului este de a furniza o oportunitate tinerilor din colturi diferite ale Europei sa invete despre problemele legate de poluarea mediului inconjurator, precum si de a-I sprijini pe acestia in a invata sa confectioneze obiecte decorative si artistice folosind metode de reciclare creativa a deseurilor domestice.

eacea 2015 00550000 roAsociatia Mod of Life din Drobeta Turnu Severin cauta organizatii partenere pentru a dezvolta proiectul ACTEC (ACTive European Citizenship -through active cooperation and information) ce urmeaza a fi depus spre a obtine finantare in cadrul programului Europa pentru Cetateni, masura 2.2 –masuri support.
ACTEC - ACTive European Citizenship –through cooperation and information, a fost imaginat si urmeaza a fi implementat in vederea sprijinirii procesului de dezvoltare a conceptului de cetatenie europeana activa.
Programele europene de finantare, cum ar fi Europa pentru Cetățeni au anumite caracteristici ce merita luate în considerare. Criteriile de eligibilitate, prioritățile programului, metodele și strategiile de învățare, metodele de evaluare sunt informatii ce trebuiesc aprofundate in detaliu de catre organizatiile ce doresc sa aplice pentru a beneficia de un grant European. ACTEC va interveni in aceasta faza in vederea diseminarii acestor informatii „tehnice” incercand sa demonstreze faptul ca orice entitate interesata poate sa aplice si sa implementeze astfel de proiecte europene.

DEF flag logoeac YOUTH ROIn plin secol XXI, trebuie sa devenim constienti de importanta unui mediu inconjurator curat. Aceasta problema -a unui mediu curat si a cetatenilor neinformati -este foarte ampla si de aceea este nevoie sa promovam si sa constientizam cu privire la necesitatea unui mediu inconjurator curat pentru viitorul nostru. Ideea este ca trebuie ca toti oamenii sa lucreze asupra acestui aspect si prin munca lor in comun sa promoveze astfel includerea tinerilor. Suntem cu totii cetateni ai lumii si ar trebui sa avem cu totii grija de mediul inconjurator. Prin munca asupra problemei mediului, tinerii vor avea oportunitatea sa lucreze impreuna, sa depaseasca barierele existente, sa promoveze includerea si toleranta, incercand sa fie activi in comunitatile lor si, dupa finalizarea schimbului de tineret, sa promoveze munca in comun si sa constientizeze asupra problemelor comune.
Acesta este motivul pentru care Asociatia „Mod of Life” s-a decis sa dezvolte proiectul „Recycle IT!”, un schimb de tineret in cadrul actiunii 1.1 a programului Tineret in Actiune, ce va fi depus spre a obtine finantare in cadrul rundei 1 Mai 2013.

DEF flag logoeac YOUTH RORadio YOUth” este un proiect dezvoltat in cadrul actiunii 1.2 a programului Tineret in Actiune ce vizează crearea unui post radio ce va emite online prin intermediul spatiului virtual oferit de internet. Acest proces, ce constă în principal în activitati de organizare, participare activa şi comunicare le va permite tinerilor să se autodezvolte prin dobândirea de competenţe utile la nivel profesional şi profesional. Este aşteptat deasemenea un impact deosebit la nivelul comunităţilor locale, îndeosebi a tinerilor. Abordarea educaţională folosită se va baza pe metode specifice educaţiei non-formale, în special învăţarea experienţială, învăţarea prin cooperare şi participare activă.
Tinerii ce vor lua parte la activităţile proiectului vor avea vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani. Durata totala a proiectului va fi de 12 luni (August 2013- Iulie 2014). Primele două luni vor fi dedicate activităţilor de pregătire, restul fiind rezervate implementării acţiunilor prevăzute in cadrul proiectului (gen: dezvoltarea paginii web a proiectului, crearea radioului online, dezvoltarea si pregatirea emisiunilor radio, etc), asigurării vizibilităţii, valorizării rezultatelor şi evaluării.

• Focus grup la Muzeul Regiunii Porţile de Fier (parteneriat);
• Dezbatere şi prezentarea rezultatelor la sedinţa ISJ Mehedinţi cu consilierii educativi;
• „Cafeneaua SAT” –întâlnire cu reprezentanţii ONG-urilor lo­cale;
• Vizibilitatea în programele radio şi tv pentru tineri la posturile locale şi presa scrisă (parteneriate);
• Materiale de promovare şi publicitate, DVD-uri, mapa info de prezentare a proiectului TIA, broşura „Impresii ale beneficiarilor”, filmul de prezentare, expozitie foto.

100 5673Pe clisura Dunării, timp de 2 zile voluntarii implicati in proiect au realizat prin metode non-formale evaluarea finală pe chestionare, sentimente şi atitudine pozitivă; bursa de idei pentru follow-up; revizuirea materialelor de diseminare şi exploatare a rezultatelor.

In prima zi, intre orele 10.30-11.00 timp de o jumatate de ora, managerul de proiect le-a prezentat vol­untarilor agenda celor doua zile si le-a raspuns la intrebarilor aces­tora. A urmat apoi de la 11-12 un joc de cunoastere: trenuleţul numelor in care un voluntar era loco­motiva isi spunea numele de doua ori, apoi facea un tur al voluntarilor aflati in cerc, se oprea in fata unui voluntar isi spunea numele si il intreba pe acesta cum il cheama, apoi dupa ce afla si nu­mele acestuia plecau impreuna spre un alt voluntar dar dupa ce faceau un tur al voluntarilor. Ajunsi in fata celui de al treilea voluntar isi spuneau numele si dupa ce il aflau si numele celui de al treilea voluntar plecau mai departe. Jocul se termina dupa ce toti cei 16 voluntari isi spuneau numele.

Activitatea s-a desfăşurat sub forma unui Flashmob, o adunare foarte scurtă în parcul din centrul oraşului, unde participanţii au efectuat o acţiune pentru o durată scurtă de timp (de 2 minute), după care grupul s-a răspândit. Internetul, e-mailul şi mesageria instant sunt principale mijloace prin care s-a facut organizarea acestei adunări.

100 6135În prealabil tinerii au fost informaţi să adune, timp de 2 săptămâni, diferite materiale din natură (seminţe, flori uscate, con­uri de brad, fructe uscate, etc) pre­cum şi materiale reciclabile (dopuri de plută, de plastic, cheiţe de la doze, Pet-uri, materiale tex­tile, cutii de carton, hartie de xerox reciclata, etc.). Au mai primit materiale precum: plastilina, foarfece decorative, accesorii pentru bijuterii, lipici, etc.

Activitatea de baza a constat în confecţionarea diverselor obiecte or­namentale, accesorii şi bijuterii, etc. realizate în cadrul a două ateliere de creaţie. Astfel fiecare reprezen­tant al claselor implicate in proiect a adus o serie de materiale stranse in decursul a doua saptamani.

La un atelier s-au confectionat diferite obi­ecte decorative utilizându-se cu precădere materiale din natură (frunze uscate, flori uscate, diferite fructe, seminte, conuri de brad, etc.) la al doilea atelier au fost utilizate materiale textile, la al treilea au fost confectionate diferite obiecte de podoabă din plastilina, iar la al patrulea s-a lucrat cu materiale reciclabile (plasticul provenit de la Pet-uri, aluminiul), iar la cel de al cincilea atelier s-a lucrat tot cu materiale reciclabile (hârtie, carton, cartoane de oua). Tinerii au fost grupati în echipe si prin rota­tie au participat la toate atelierele confectionând câte două obiecte pe atelier: unul pe care să îl ia acasă si unul pentru expozitie.

Reciclare creativaÎn timpul campaniei de colectare selectivă, pentru a verifica gradul în care tinerii si-au însusiit cunostintele despre modul în care se colectează si depozitează deseurile am organizat un concurs. Tinerii au avut sarcina să colecteze si să depoziteze conform regulilor de colectare selectivă toate deseurile pe care le-au găsit în parcuetul scolii cu o suprafată de aproximativ 800 mp. Membrii echipei de proiect au purtat tricouri în culorile reprezentative pen­tru colectarea deşeurilor (albastru, verde, galben), iar participanţii la concurs au avut ca sarcina adunarea şi punerea fiecarui deşeu gasit în ”sacul„ de culoarea corespunzătoare.

Voluntarii din echipa de proiect au jucat roluri de ”pubele”, au tinut sacii menajeri în care tinerii au plasat deseurile identifi­cate, conform regulilor învătate: sticla în ”pubelele” verzi, hârtia si cartonul în ”pubelele” albastre iar plasticul si aluminiul în ”pubelele” de culoare galbena. Toţi cei care le-au plasat la locul potrivit si au strans cat mai multi saci au primit premii in diplome şi recompense in dulciuri. Deşeurile strânse în urma acestui concurs au fost depozitate în containerele speciale pentru colectare selectivă amplasate în cadrul Colegiului Tehnic Decebal.

Foto reciclareAceastă activitate a constat într-o campanie de colectare selectivă a deşeurilor. In cadrul Colegiului Tehnic Decebal au fost plasate in fiecare sala de clasa, seturile de pubele colorate (albastru, galben si verde) pentru colectare selectivă, achizitionate in cadrul proiectului.

Fiecare voluntar a raspuns de cate trei sali de clasa. Ei au initiat elevii din clasele respective in strangerea selectiva a gunoiului. Au stabilit impreuna cu elevii claselor re­spective cate un sef de clasa, sau responsabil, pentru a usura comunicarea cu elevii din clasele participante in proiect.

Pentru a nu exista deficienta in comunicare in sensul ca intr-o clasa in ziua respectiva se putea ca sa nu existe nici un elev (clasa in practica) responsabilul sau seful de clasa, a instiintat echipa de proiect legat de aceste mici perturbari ale programului de selectie a gunoiului. S-au facut zilnic clasamente cu clasa care a reusit sa strang cat mai selectiv gunoiul.

Tot in cadrul acestei activitati fiecare din cei 10 voluntari a primi câte trei saci coloraţi (albastru, galben, verde) pentru a colecta deşeurile selectiv şi acasă. In această etapă am început utilizarea preselor pentru Pet-uri în scopul de a uşura pro­cesul de colectare prin micşorarea volumului materialelor colec­tate. La sfârşitul campaniei s-au acordat diplome: Cel mai selectiv tânăr, Cea mai selectiva clasa, Cel mai implicat voluntar, Cel mai responsabil părinte, Cel mai selectiv diriginte, etc.

Colectare selectivaIn luna februarie a avut loc in cadrul Colegiului Tehnic Decebal din Drobeta Turnu Severin activitatea 4 intitulata Cei 3R – colectarea selectiva.

Această activitate a constat în informarea şi conştientizarea grupului ţintă asupra problemelor legate de colectarea selectivă (pericolul depozitării deşeurilor la întâmplare, cunoaşterea diferitelor tipuri de deşeuri, importanţa colectării selective, modul de realizare a colectării selective, etc.,). Tinerii din grupul tinta au reusit in urma acestei informari sa inteleaga semnificatia celor 3R (reciclare- reducere- refolosire). Metodele utilizate: materiale vizuale, filmul documentar, dezbatere informală, jocul, Linia valorilor, concursul Turnirul ecologiştilor.

Membrii echipei de proiect au adunat materiale informative (fotografii care prezentau gunoaiele aruncate în locuri nepermise, un film documentar despre modul necorespunzător în care se colectează deseurile în orasul noastru, un film care a evidentiat modul în care aceste deseuri influentează calitatea vietii oamenilor si o prezentare despre modul în care ar trebui să fie colectate aceste deseuri. După vizionarea materialelor fiecare tânăr a fost invitat de către coordonatorul activitătii, cel care a avut rol de moderator, la o discutie despre modul în care văd ei această problemă, la găsirea unor solutii pentru prevenirea si combaterea comportamentului distructiv fată de natură. Astfel, ei au învătat că deseurile din hârtie si carton trebuie colectate în pubele de culoare albastră, sticla în pubele de culoare verde, iar deseurile din plastic si aluminiu în pubele galbene. În timpul activitătii au fost folosite următoarele metode: filmul documentar, materiale vizuale, dezbatere informală, jocul, concursul Turnirul ecologiştilor. Toţi participanţii au fost recompensaţi cu dulciuri (sucuri si bomboane).

Curs de formareIn perioada 20- 23 ianuarie s-a desfasurat in localitatea Baile Herculane din judetul Caras- Severin, activitatea cu numarul 3 si anume cursul de formare „Ecologistii...... non - formali”.
Pe perioada celor 4 zile au fost organizate sesiuni de formare (4 sesiuni/zi) pentru voluntarii din echipa de proiect in scopul initierii acestora in utilizarea si selectarea metodelor non-formale in activitati ce implica munca cu tinerii. In cadrul acestor sesiuni de formare voluntarii implicatii in proiect au invatat despre importanta celor 3 R (reciclare: alegerea produsele cu o rată mai scazută a descompunerii); (reducere : inainte de a arunca la gunoi un produs, cat de importanta este refolosirea lui, cat este de important sa incerce să refoloseasca orice obiect in pastrarea curata a mediului) ; (refolosire : importanta refolosirii anumitor produse in pastrarea curata a mediului inconjurator,etc).
Tot in cadrul acestor sesiuni de formare voluntarii, au invatat cum sa realizeze din materiale reciclabile diferite obiecte de arta (robot din pachete de tigari, picturi pe cartoane de oua, vesela din ziare si reviste, jucarii din PET-uri, etc).
In luna decembrie s-a derulat activitatea cu numarul 2 –lansarea proiectului si a programului TIA in emisiuni la radio si televiziune. Promovarea activităţilor proiectului, a programului Tineret în Acţiune şi a partenerilor s-a realizat prin articole în presa locală (Adevarul de Seara; Informatia de Severin), cat si in cadrul unor emisiuni la posturile locale de radio (Radio Severin) şi televiziuni locale (Televiziunea Severin) dar si în cadrul întâlnirilor organizate cu partenerii.
Promovarea proiectului s-a realizat şi prin intermediul materialelor promoţionale, voluntarii implicati in proiect oferind pliante cu informatii despre obiectivele, scopul si activitatile proiectului.
Tot cu aceasta ocazie la sediul asociatiei au fost organizate ateliere de lucru pentru conceperea materialelor promoţionale: afişe, pliante, banner, tricou etc.
În cadrul acestor ateliere tinerii împreună cu îndrumătorul au discutat despre modul in care vor creea materialele de promovare, respectând folosirea corecta a siglei programului Tineret in Actiune, a siglei tematice tineret, dar si a frazei “Acest proiect este finantat cu sustinere din partea Comisiei Europene. Aceasta publicatie [comunicare] reflecta doar vederile autorului, iar Comisia nu poate fi facuta responsabila pentru utilizarea informatiei pe care o contine”. La această activitate au participat membri echipei de proiect, cei 20 de tineri din grupul tintă. Coordonatorul de proiect a pregătit o prezentare powerpoint despre proiect.
Intalnire echipa proiectIn luna noiembrie a avut loc activitatea 1 – întâlnirea echipei de proiect ocazie cu care, echipa de proiect şi tinerii participanţi au stabilit sarcinile concrete ce revin fiecarui participant in cadrul proiectului, cu alte cuvinte fisa postului ce a cuprins :
 • redactare materiale promoţionale, informaţionale/fotografii;
 • logistică/achiziţionarea materialelor necesare in proiect;
 • monitorizarea activităţilor derulate;
 • comunicare (comunicate de presă, redactare articole, lansarea invitaţilor);
 • distribuirea sarcinilor în cadrul grupelor şi stabilirea modului în care vor comunica în timpul proiectului;
 • intocmirea programului de activităţi, a agendei de lucru, stabilirea metodelor de lucru;
 • achiziţionarea materialelor necesare pentru desfăşurarea activităţilor;

Logo TiAAsociatia Mod of Life, din Drobeta Turnu Severin, judetul Mehedinti, implementeaza in perioada 01.11.2011 - 31.05.2012 proiectul intitulat “ECOLOGIZAREA – UN ALT MOD OF LIFE” cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin programul Tineret in actiune –sub-actiunea 1.2 –Initiative ale tinerilor.
Proiectul nostru are ca scop promovarea şi formarea atitudinii ecologice active şi responsabile faţă de mediu, iar grupul ţintă îl reprezintă 20 de tineri cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, având oportunităţi reduse (care provin din familii dezorganizate, sunt orfani, sunt crescuţi de un singur părinte, întâmpină obstacole economice).
Obiectivele proiectului sunt:
O1: Informarea unui număr de 20 tineri, cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, privind importanţa colectării selective a deşeurilor, pe perioada de derulare a activităţilor proiectului;
O2: Creşterea gradului de implicare a unui număr de 20 tineri, cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, în activităţi de colectarea selectivă a deşeurilor, pe perioada de derulare a activităţilor proiectului;

Ora 9 – tenis de masa – minisala de sport Colegiul Tehnic Decebal
Ora 10 – sah – Colegiul National Gheorghe Titeica
Ora 10 – cross – baza sportiva Victoria
Ora 11 – fotbal – baza sportiva Victoria
Ora 11 – volei –sala de sport a Colegiului Tehnic Decebal
Ora 12 – tenis cu piciorul – sala de sport a Colegiului Tehnic Decebal
Ora 13- minifotbal – terenul sintetic de la Colegiul National Gheorghe Titeica
Ora 14 – baschet – sala Polivalenta
Inscrierile au loc la sala de sport a Colegiului Tehnic Decebal din Drobeta Turnu Severin si la sediul Asociatiei Mod of Life.

Va asteptam sa castigam impreuna atat competitia cat si un gram de sanatate!!

In perioada 1 iunie -24 iulie 2011 s-a derulat activitatea cu numarul 5 din proiectul Voluntariatul un alt Mod of Life, si anume «Voluntar pentru orasul meu».

In primele zile ale lunii voluntarii au trecut la amenajarea noului lor sediu in care aveau sa isi desfasoare activitatea. Au trecut la vopsit peretii cu lavabila, montat parchet, curatat geamuri,etc. S-a elaborat regulamentul de functionare al centrului, in care o regula importanta era aceea ca fiecare voluntar va nota intr-un caiet data cand a venit in sediu si in ce scop a folosit bunurile din sediu.

Timp de cate 2 ore voluntarii implicati in proiect au trecut la formarea tineriilor selectati in urma chestionarelor, pentru a deveni voluntar in domeniul sportului. Fiecare voluntar format in cadrul cursului de la Baile Herculane a transmis informatiile acumulate pe durata a doua ore, sub forma de jocuri si folosiind o serie de mijloace non-formale, hartie, scoci, lipici, markere. Pe langa jocurile de cunoastere ( portretul meu, blazonul meu,etc), au folosit si o serie de energizere (gen am o casuta mica, bunicutele si vanatorii, desfa nodul,etc).

In perioada 18 aprilie-1 iunie 2011 s-a derulat activitatea cu numarul 4 din cadrul proiectului –„ Sportivii si orasul lor European -crearea brosurilor din proiect”.

Voluntarii au discutat despre felul in care trebuie sa arate structura celor doua brosuri. Au venit cu ideei interesante legate de asezarea in pagina de numarul de paginii, de felul in care sa fie redactata, unii asu propus un fel de manuscris, altii o revista interactiva cu intrebari si raspunsuri. A urmat cea de a doua intalnire din cadrul activitatii numarul 4, voluntarii contribuind cu idei, cu materiale vechi, chiar si cu imagini din vechiul Severin. Dupa o serie de discutii am reusit sa punem cap la cap ideile voluntarilor in ceea ce priverste articolele din brosura legata de oras.

In cea de a treia intalnire, spre bucuria noastra brosura legata de orasul european a prins contur, articolele incepeau sa se lege, sub forma de povestire, fotografiile insoteau materialele prezentate.

Curs de initiereLa ora 9 dimineata am ajuns la destinatie, locul unde timp de 4 zile 16 voluntari impreuna cu trainerii si echipa de proiect urmau sa isi desfasoare cea de a 3 activitate din cadrul proiectului trainingul de initiere „Voluntari pentru voluntari”.

Responsabilul de proiect le-a prezentat programul pe zile, obiectivele fiecarui atelier -trei sesiuni pe zi, pe cei 3 formatori, coach-ul, le-au fost aduse la cunostinta -si ca semnaturi- normele de protectie si siguranta, pentru aceste 4 zile, am impartit materialele aferente vizibilitatii programului si proiectului, tricouri, mape, etc, ne-am spus temeri si asteptari, am negociat regulile de grup, responsabilii administrativi, cei cu organizarea gustarilor de pauza- sucuri, pahare, rontaituri, fructe, -care trebuiau duse la bucatarie dimineata si asezate pt pauze ca acestea sa fie respectate.

Participantii au inceput primul atelier al zilei cu un scurt joc de energizare (Am o casuta mica), apoi au continuat cu un exercitiu de cunoastere (Blazonul Meu – in care pe o coala de hartie fiecare participant trebuia sa scrie intr-un blazon 3 realizari, 3 obiective, hobby-uri, 3 calitati si 3 defecte, iar sub fiecare blazon sa isi stabilieasca fiecare voluntar un motto).

Dupa pauza de cafea, a urmat prima sesiune caci cei 16 voluntarii si-au dat seama ca nu au venit intr-o tabara de vacanta doar sa se distreze ci sa si invete lucruri noi si interesante. Inainte de a afla lucruri noi despre managementul resurselor umane, participantii s-au energizat prin intermediul unui joculet intitulat “Banditul” in care formatorul striga banditul si arata cu degetul spre un voluntar, acesta se lasa in jos iar cei doi voluntari care se aflau in stanga si dreapta lui trebuia sa se impuste imitand cu degetul un pistol si scotand sunetul poc. Cel care era mai rapid era declarat castigator, cel invins se retragea din joc. In cadrul atelierului au aflat despre oamenii resursa, cum sunt atrasi in proiecte, cum pot fi motivati, cum vor fii mentinuti atat in proiecte cat si in cadrul organizatiei.

Astazi 01.03.2011 a avut loc lansarea proiectului "Voluntariatul – Un alt Mod of Life", desfasurat de Asociatia Mod of Life din Drobeta Turnu Severin in cadrul programului Tineret in Actiune, sub-actiunea Initiative ale tinerilor. In cadrul emisiunii de stiri a postului local de televiziune «DATINA TV», managerul proiectului Razvan Galbenu a prezentat date legate de proiect, activitatile proiectului, perioada de implementare, scopul si obiectivele urmarite.

Intalnire echipa de implementareIn data de 16.02.2010 la sediul asociatiei Mod of Life cei 16 voluntari implicati in proiect au venit cu propriile idei legate de structura materialelor promotionale. Desi la inceput am crezut ca le va fi foarte greu sa adune materialele intr-un timp atat de scurt, voluntarii ne-au surprins si de asta data intr-un mod placut. Pentru materialele legate de publicitate, la finalul intalnirii cand am unit datele adunate am constata ca avem deja un bagaj enorm de informatii. Baietii au adus forma bruta a materialului, in timp ce fetele s-au ocupat de partea cu design-ul.

Tot cu aceasta ocazie au fost schitate si banerele legate de proiect, fluturasii informativi in care sunt prezentate date si activitati din proiect. Cum saptamana trecuta voluntarii discutasera in principiu despre rolul fiecaruia in cadrul activitatilor din proiect, de aceasta data fiecare s-a decis si a aflat exact ce particica ii revine si ce ar trebui sa intreprinda pentru a duce la bun sfarsit operatiunea.

Astfel Emilia, Mihaela si cu Loris se vor ocupa de tot ceea ce tine de partea cu mass-media atat aparitii la televizor cat si la radio, Vivian si cu Roxana vor tine permanent legatura cu partenerii, Nicoleta, Octavian, Cristina, Robert si cu Valentin se vor ocupa de tot ceea ce tine de activitatile sportive ale proiectului (amenajare baza sportiva, organizarea competitiilor, etc), Cristina, Roxana si cu Loredana de partea grafica a materialelor din cadrul proiectului, iar Mihai, Dragos si cu Alexandru de realizarea si administrarea site-ului proiectului.

In data de 09.02.2011 in cadrul Colegiului Tehnic Decebal cei 16 voluntari implicati in proiect au semnat contractele de voluntar legate de proiect si au discutat despre structura cele doua brosuri care urmeaza a fi realizate decatre voluntari: «Sportivi de Europa» si «My European town».

Au fost o serie de idei legate de structura acestora si am constatat ca fetele doresc mai mult sa se ocupe de partea artistica in timp de baietii de culegerea materialelor.

intalnire echipa voluntariatAstazi 01.02.2011 ne-am intalnit la sediul asociatiei unde impreuna cu membrii din echipa de proiect si o parte din voluntari am conceput formularele pentru selectia voluntarilor si contractele pe care voluntarii vor urma sa le semneze saptamana viitoare. Membrii echipei de proiect au venit cu propunerile in ceea ce priveste indatoririle voluntarului , iar tinerii au analizat propunerile venind cu propriile lor idei.

"Voluntariatul- un alt Mod of Life" este un proiect derulat de asociatia noastra in perioada 1 februarie-31 august 2011 cu finantarea actiunii 1.2 a programului Tineret in Actiune. Acest proiect este de dorit să devină un model comunitar, usor de multiplicat, în cazul în care adolescenţii sunt de acord sa isi dezvolte nevoile personale, aptitudinile sociale şi de voluntariat. 16 tineri din Drobeta Turnu Severin vor fi instruiţi timp de 7 luni, pentru a fi în măsură să organizeze evenimente informale care vor fi prezentate beneficiarilor indirecti ai proiectului. Vor avea loc: activităţi de informare, activităţile de promovare, traininguri de iniţiere, ateliere de lucru, activităţile de planificare, evaluare şi diseminare.

Poza lansareAsociatia Mod of Life, din Drobeta Turnu Severin, judetul Mehedinti, implementeaza in perioada 01.02.2011 - 31.08.2011 proiectul intitulat "VOLUNTARIATUL – UN ALT MOD OF LIFE" cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin programul Tineret in Actiune –sub-actiunea 1.2 –Initiative ale tinerilor.
Scopul proiectului: il reprezinta promovarea voluntariatului în rândul tinerilor prin activităţile sportive si fizice, urmarindu-se si dezvoltarea starii de sanatate in randul tinerilor.
Obiectivele proiectului:
O.1 – sa implicam 16 tineri din asociaţia Mod of Life în perioada decembrie 2010 - iunie 2011, in activitati de formare si participare în proiecte comunitare individuale şi de grup.
O.2 –sa imbunatatim abilitatile de comunicare sociala prin activitati sportive la 160 de tineri cu ajutorul celor 16 tineri;
O.3 – sa crestem contributia la dezvoltarea personala a celor 16 tineri implicati prin activitati de voluntariat;
O.4 – sa diseminam exemple de buna practica;

Logo Hai pe netIn data de 3 martie 2011, in incinta centrului de tineret al Asociatiei Mod of Life s-au derulat activitati in cadrul campaniei « Hai pe net ». La activitate au participat un numar de 15 tineri, voluntari ai Asociatiei « Mod of Life » si elevi ai Colegiului Tehnic Decebal. Activitatea a fost facilitata de doi voluntari ai Asociatiei Romane de Consiliere si Sprijin care a coordonat activitatile derulate la nivelul judetului Mehedinti.

Printre activitatile derulate enumaram :

-prezentarea campaniei « Hai pe Net ! 2011 »;

-realizarea de teste on-line (teste de orientare in cariera si de limba engleza);

-initierea in utilizarea internetului a celor ce se afla « la primul click »;

-accesarea link-ului de contorizare a prezentei online;

Incepand cu anul 2010, Telecentre-Europe organizează Get online week” la nivel European in parteneriat cu organizații din peste 20 de tari europene printre care și Romania. Campania "Hai pe Net" 2011 a fost implementată in perioada 28 februarie -5 martie 2011 de Fundația EOS la nivel national, fiind parte integrantă a campaniei “Get Online Week” a Telecentre-Europe.

Cupa cartierelor la fotbal a reunit la start 20 de echipe, număr record de participanţi, având în vedere faptul că cei peste 300 de oameni angrenaţi direct în această competiţie se vor prezenta la terenul de sport vreme de 19 etape, fiecare etapă având un număr de zece jocuri. Aşadar, un total de 190 de jocuri, disputate în aer liber pe terenurile de iarbă sintetică ale Liceului Energetic, Şcolii „Petre Sergescu” şi Şcolii Nr. 11, formula de disputare fiind apropiată sistemului competiţional de fotbal profesionist. Prima ediţie a acestei competiţii este un proiect-pilot desfăşurat de către Direcţia pentru Sport a judeţului Mehedinţi împreună cu Asociaţia Judeţeană „Sportul pentru toţi” si Asociatia Mod of Life Drobeta Turnu Severin în funcţie de impactul ei urmând a se desfăşura pe viitor un campionat de fotbal amator, cu calendar competiţional ferm, structurat pe divizii, la nivelul întregului judeţ.

EcologizareIn data de 25 septembrie 2010 un numar de 7 voluntari ai Asociatiei “Mod of Life” au participat la actiunile de ecologizare din cadrul campaniei “Let`s do it România”.

Voluntarii au avut de acoperit zona dintre satele Breznita Ocol si Jidostita pe o suprafata de aproximativ 5 km pe soseaua ce leaga cele doua sate.

Pe parcursul a aproximativ 3 ore, am adunat 70 de saci de deseuri ce acopereau zona respectiva.

Actiunea noastra se inscrie numeroaselor actiuni initiate in cadrul capaniei ca a mobilizat peste 150.000 de persoane din toata tara.

Mai multe informatii legate de campanie puteti gasi pe pagina web: http://www.letsdoitromania.ro

Cu ocazia zilei de 1 Martie 2010, voluntarii Asociatiei Mod of Life au venit in intampinarea primaverii cu o surpriza pentru doamne si domnisoare. Atelierul de martisoare s-a desfasurat in perioada 24-28 februarie 2010, la acesta participand un numar de 10 de tineri voluntari.

Cu mult entuziasm, tinerii s-au gandit sa isi puna in valoare imaginatia si talentul artistic realizand 100 martisoare, dintre cele mai diferite, folosind margele, gips, seminţe de dovleac, hartie creponata si ate de diferite culori. Martisoarele au fost impartite in zona centrala a Municipiului Drobeta Turnu Severin, intre orele 16.30 şi 18.00.

Tinerii implicați in acesta activitate au avut ca scop cresterea sensibilității cetatenilor prin lansarea marțisorului drept un simbol al bucuriei de a trai, al dragostei de viata, un semn prin care oamenii saluta venirea primăverii. Martisorul este si va fi intotdeauna simbolul soarelui si al puritatii sufletesti.

DragobeteIn perioada 20-24 februarie 2010, voluntarii asociatiei Mod of Life au derulat actiunea « Nu uita sa iubesti de dragobete! ».

Actiunea a constat in confectionarea de felicitari si inimioare care au fost impartite perechilor de indragostiti si locuitorilor municipiului Drobeta Turnu Severin in data de 24 februarie 2010 cu ocazia sarbatoririi Dragobetelui.

La actiune au participat un numar de 10 voluntari care au confectionat si distribuit un numar de 150 de felicitari confectionate manual.

Activitatea, popularizata de postul local de televiziune RTS a adus zambet si fericire pe fetele trecatorilor din zona centrala a orasului, unde voluntarii nostrii s-au desfasurat. Felicitari si multumiri au fost adresate tinerilor nostri voluntari, care pe langa experienta acumulata in activitatea de confectionare a minunatiilor artizanale au dobandit si sentimentul unui lucru bine facut, care a adus mai multa iubire in sufletele noastre.

Nu uita sa iubesti !

LogoPrintre miile de voluntari din toată ţara, şi voluntarii organizaţiei noastre au decis să se implice în activităţile „Let’s Do It, Romania!”. O grupă de voluntari a fost constituită şi aşteapă cu nerăbdare să înceapă acţiunile de cartare si...marea zi -25 Septembrie când vom porni la drum cu motoarele turate!

Despre ce este vorba?

Prin acest proiect organizatorii îşi propun curăţarea mormanelor de gunoi din arealele naturale ale ţării, într-o singură zi (25 Septembrie 2010). Campania de ecologizare "Let's Do It, Romania!", cel mai mare proiect de implicare sociala din Romania, se va derula, la nivel national incepand cu primele ore ale diminetii.

Initiativa beneficiaza de sprijinul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice /MMSC/, iar voluntarii implicati in campanie vor colecta, intr-o singura zi, deseuri menajere din arealele naturale (paduri, campii, gunoaie de pe malurile paraurilor si de pe marginea drumurilor etc.), dar si din afara oraselor.

Logo TiA"Voluntariatul- un alt Mod of Life" este un proiect derulat de asociatia noastra in perioada 1 februarie-31 august 2011 cu finantarea actiunii 1.2 a programului Tineret in Actiune. Acest proiect este de dorit să devină un model comunitar, usor de multiplicat , în cazul în care adolescenţii sunt de acord sa isi dezvolte nevoile personale, aptitudinile sociale şi de voluntariat. 16 tineri din Drobeta Turnu Severin vor fi instruiţi timp de 7 luni, pentru a fi în măsură să organizeze evenimente informale care vor fi prezentate beneficiarilor indirecti ai proiectului. Vor avea loc: activităţi de informare ,activităţile de promovare, traininguri de iniţiere, ateliere de lucru, activităţile de planificare, evaluare şi diseminare. Participanţii vor fi implicaţi în luarea deciziilor, in proiectarea, organizarea, monitorizarea dar şi in sesiuni periodice de evaluare.

Vizibilitatea proiectului şi a Programului Tineret in Actiune se va face mult mai uşor tinand cont de natura locaţiilor şi de flexibilitatea activităţilor. În timpul dezvoltării proiectului, va fi asigurată: siguranţa tinerilor, asistenţă medicală, măsuri speciale de asigurare pentru activităţi în aer liber. De asemenea, luând în considerare măsuri suplimentare pentru diseminarea rezultatelor pentru ca modelul Voluntariatul- un alt Mod of Life să fie dublat si de alte ONG-uri se vor creea : site-ul web al proiectului, dezbateri şi conferinţe cu partenerii mass-media şi cu autorităţile responsabile cu activităţile de tineret, produsele mass-media: DVD-uri,un film documentar cu caracter necomercial legat de activitatile proiectului, o expozitie foto care sa cuprinda fotografii realizate pe toata durata proiectului.

Logo programul youthIn perioada 7-11 aprilie 2010, in localitatea Brebina din judetul Mehedinti a avut loc Seminarul National „Who is doing What today?” seminar organizat de Asociatia „Juventus Mundi” in cadrul proiectului „Al’ Improviso Awareness-Cetatenia Europeana intre formal si nonformal”, proiect finantat in cadrul programului Tineret in Actiune, Actiunea 5.1 -Reuniuni ale tinerilor cu responsabiliii de politici de tineret.

La activitatile seminarului au participat 50 de tineri, membri si voluntari ai asocitiilor: Asociatia Romana de Consiliere si Sprijin, Asociatia „Tinerii secolului XXI”, Asociatia Mod of life, Asociatia de Turism Ecologic „Camena”, Asociatia de Tineret „Gheorghe Ionescu Sisesti”, Asociatia de Copii si Tineret „Alice Voinescu”, Asociatia Comunitatii Eselnita „Cazanele Dunarii”, Asociatia Nonguvernamentala „O Ilo Rromano”.

Obiectivele seminarului:
-Sa reflecteze asupra situatiei de fact existenta in Romania si la nivel European si cum influenteaza aceasta abilitatea de a fi cetatean activ si responsabil.
-Sa constientizeze participantii cu privire la oportunitatile de dezvoltare personala pe care educatia non-formala le ofera;
-Sa analizeze initiativele majore la nivel european de recunoastere sociala si certificare a educatiei non-formale.

Iată că Memorialul Jean Olteanu a ajuns la a II-a ediție, lucru care merită apreciat. La această competiție s-au înscris 12 echipe a câte 2 jucători plus o rezervă (opțional). Premiile au fost următoarele: locul I - 250 de lei, locul II - 150 de lei și locul III - 100 de lei. S-a jucat în sistemul 2 din 3 până la 11, în caz de egalitate după două seturi urmând să se joace un set de departajare până la 21. În finală s-au jucat seturi până la 21. Ținând cont de numărul echipelor înscrise s-a adoptat un sistem eliminatoriu cu o finală în trei echipe, câștigătoarea urmând să fie desemnată după ce finalistele jucau fiecare intre ele. Având în vedere că la începutul primului meci din finală un component al echipei BKS s-a accidentat - fiind în imposibilitatea de a mai continua - finala a rămas o afacere în doi.

Asociaţia Judeţeană de Fotbal Mehedinţi in parteneriat cu Asociatia Mod of Life din Drobeta Turnu Severin va organiza prima ediţie a Memorialului „Jean Olteanu”, la nivelul juniorilor sub 14 ani. La competiţie participă echipele Termo Drobeta-Turnu-Severin, DEC Drobeta-Turnu-Severin, AJF Mehedinţi (fosta FC Dro­beta) şi CSS Drobeta-Turnu-Severin.

Meciurile se vor disputa vineri şi sâmbătă, începând cu ora 9,00, pe stadionul „Severnav” din Cartierul Schela Kladovei. „Obiectivul acestei competiţii este acela de a descoperi juniori de perspectivă, în vederea formării selecţionatei Mehedinţiului.